Напрежение между миряни и духовенство в Златоград заради съмнения за

...
Напрежение между миряни и духовенство в Златоград заради съмнения за
Коментари Харесай

Напрежение заради изчезнали икони и некачествен ремонт в храм в Златоград

Напрежение сред миряни и духовенство в Златоград поради подозрения за изчезнали икони и некачествена реституция в храм " Успение Богородично ". Прокуратурата и Министерство на културата са почнали инспекции в една от дребното вкопани църкви в България.

„ Такава неразбория стана в църквата, че тя не наподобява на себе си. Авторитетът на църквата е срутен до нула “, разяснява Валентина, някогашна клисарка.

Напрежението сред миряните и отец Виктор е поради изчезнали 13 икони и нелегално възстановяване на иконостаса в храма, който е един от най-старите в Средните Родопи и е монумент на културата от локално значение.

Сигналът за противозаконните дейности е подаден преди два месеца от Александра Иванова, която е работила тогава като клисарка в храма.

" Сезирала съм Министерството на културата и прокуратурата за моите терзания, че се правят нередности с този - освен богослужебен храм, само че и 200-годишна реликва, монумент на културата. Ние ставаме очевидци по какъв начин една група хора, включително и отецът, облепят иконостаса с шлакметална позлата, както те си решат, трансформират образа. Изнасят се едни икони, без да се дава пояснение “, разяснява Александра Иванова.

„ Ако сте гледали българския филм " Кит " или сте чували за детската игра " негоден телефон ", нещо такова се случва сега и към храма в Златоград. Моето предпочитание е непринудено да пътувам всяка седмица и да пристигам, с цел да послужвам на златоградчани и да се апелирам за тях, макар тяхното нехаресване “, споделя отец Виктор Христев.

„ Той от председателя на църковното настоятелство е имал забрани за изнасяне на икони. Обеща пред тези настоятели, че няма повече да изнася, само че продължаваше да си изнася, всичко мога да го потвърдя със фотоси. Не може някой по този начин случайно да си реши, все едно е притежател на храма “, показва Александра Иванова.

Сред иконите има три на Захари Зограф, на представители на Самоковската, Тревненската и  Дебърска школа.

„ Отче, не чаках от вас това нещо. Шест години аз влагах труд, обич, любов за тази черква, вие я съсипахте за пет месеца “, разяснява още Александра.

На въпрос дали има някакво напрежение сред него и миряните, отец Виктор дава отговор „ Аз не ги познавам, нямам визия “.

„ Аз се чудя дали да не заведем едно дело за клюка, но в Библията написа, че съдът е дело Божие и не си заслужава да се съдим. Всичко е по каналния ред – има протокол на настоятелството, има лицензиран реставратор, има второ мнение на реставратори от София. Просто хората не идват в храма и няма по какъв начин да получат тази информация “, разяснява отецът.

Напрежението сред отец Виктор и християните в Златоград е на път да ескалира. Хората са почнали петиция с гледище духовното лице да бъде отзовано от града им.

„ За мен няма проблем. Всичко се случва по безусловно верния метод. А за клеветата ще отговаряте всички, да знаете “, споделя той.

Комисия с представители на Министерството на културата, Община Златоград, Националният институт за недвижимо културно завещание и експерти, започнаха инспекция в църквата.

„ Трябва да има тъкмо избрани хора, които да са реставратори, които да създадат нещо “, споделя Димитър Цветков от Националния институт за недвижимо културно завещание.

„ Аз имам вяра в Бог, съвестта ми е чиста, Митрополията е моят шеф, моя енорийска грижа е да се грижа за благолепието на храма “, показва отецът.

По случая е формирана инспекция в Окръжната прокуратура в Смолян за незаконно заличаване или разваляне на културна полезност. Срокът за изговаряне по нея е 28 декември.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР