Напреднали алгоритми обещават по-точна оценка на мощността на слънчевите централи(снимка:

...
Напреднали алгоритми обещават по-точна оценка на мощността на слънчевите централи(снимка:
Коментари Харесай

Машинно обучение подобрява слънчевите централи


Напреднали логаритми дават обещание по-точна оценка на мощността на слънчевите централи
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи създадоха два нови модела на машинно образование за оценка на мощността, която ще генерират към момента неизградени фотоволтаични системи. Моделите, основани на логаритъма ANFIS, могат да дадат оценки с акуратност до 1 ден.

Фотоволтаичните системи, които преобразуват съвсем неограничената слънчева сила в електричество, са измежду най-обещаващите съоръжения за различна сила. Интегрирането на такива решения в съществуващите енергийни системи обаче не е елементарен развой. Тъй като изходната мощ на слънчевите централи мощно зависи от изискванията на околната среда, мениджърите на електроцентрали и мрежи се нуждаят от прогнози за това какъв брой сила ще генерират. Това оказва помощ на техниците да възнамеряват оптимални графици за произвеждане и поддръжка.

Има доста логаритми за оценка на мощността, създадена от слънчевите електроцентрали, няколко часа авансово, които учат получените преди този момент данни и проучват настоящите променливи. Един подобен логаритъм се назовава ANFIS (adaptive neuro-fuzzy inference system). Днес той се употребява за прогнозиране на успеваемостта на комплицирани системи от възобновими енергийни източници.
още по тематиката
Редица проучвателен екипи комбинират ANFIS с разнообразни логаритми за машинно образование, с цел да подобрят в допълнение неговата акуратност. Вече е допустимо да се предскаже потенциалът на слънчевите централи даже на стадия на планиране – откриватели създадоха логаритъм за пресмятане на доста от параметрите на бъдещата система, употребявайки модели за машинно образование, които усъвършенстват точността.

В новото проучване, за което оповестява, учените от Националния университет в Инчхон, Южна Корея, оферират два модела, основани на ANFIS. Те се назовават ​​„ хибридни логаритми ”, защото съчетават обичайния ANFIS метод с два разнообразни метода за оптимизация, които се смятат за мощни и изчислително-ефективни тактики за намиране на оптимални решения на енергийните проблеми.

За да оцени успеваемостта на моделите, екипът съпоставя своите калкулации с други, основани на ANFIS, хибридни логаритми. Авторите са тествали силата на предсказание на всеки модел, употребявайки данни от действителна фотоволтаична система, внедрена в Италия.

Един от двата модела, създадени от учените, надминава всички основани по-рано „ хибриди ” и сподели огромен капацитет за прогнозиране на фотоволтаичната мощ на слънчевите системи както краткосрочно, по този начин и за дълъг небосвод напред.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР