Напредъкът в областта на цифровите иновации в последно време позволи

...
Напредъкът в областта на цифровите иновации в последно време позволи
Коментари Харесай

Радев се хвали в ООН без да посочва източник: България влезе в топ 3 на иновативните икономики в света

" Напредъкът в региона на цифровите нововъведения напоследък разреши на България да влезе в топ 3 на новаторските стопански системи. "

Това съобщи през вчерашния ден президентът Румен Радев на демонстрация в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации. 

Президентът не цитира източника на изследването, съгласно което страната ни се подрежда измежду водещите стопански системи във връзка с нововъведенията, отбелязва Българска телеграфна агенция. Според Световния показател за нововъведения за 2022 г. България фактически е на второ място по нововъведения след Китай в една от разбивките по групи по приходи. В генералната ранглиста обаче тя е на 35-о място от общо 132 изследвани страни.

„ Наясно сме, че науката, технологиите, нововъведенията и данните са извънредно значими за постигането на Целите за стабилно развиване. Ще продължим да поддържаме интернационалните старания за построяването на отворен, свободен и сигурен дигитален свят, осигурявайки повсеместен достъп до него “, сподели Радев.

Той приказва на лидерски разговор за осъществяването на Целите за стабилно развиване, отдаден на използването на науката, технологиите, образованието и нововъведенията в поддръжка на развиването, в който участваха 15 държавни глави и държавни ръководители от Европа и света, както и представители на интернационалните организации.

Радев е отпред на българската делегация в седмицата на високо ниво на 78-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Той разгласи и че приоритет на национално ниво е превръщането на България в новаторска, интелигентна, зелена, цифрова и обвързвана страна.

„ Нашите учени са измежду водещите във значими обичайни сфери като математика, физика, химия, инженерство и други. Тези мощни обичаи разрешиха да се реализира забележителен напредък в редица високотехнологични браншове “, продължи Радев. 

Той добави, че националната тактика за развиване на научните проучвания е била приспособена по този начин, че да се трансформира България в център за високотехнологични проучвания и развиване на технологии, което на собствен ред ще способства за възстановяване на качеството на живот.

Новосъздаденият институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към този момент притегля водещи международни учени в България, твърди още той. 

Днес Радев ще се срещне с Александър ван дер Белен – президента на Австрия, която е една от двете страни, противопоставящи се на влизането на България в Шенген. Двустранни срещи са планувани още с премиера на Ирак Мохамед Шия ас Судани и с президентката на Молдова Мая Санду.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР