Направи ли ни Борисов съучастници във войната в Украйна? Защо

...
Направи ли ни Борисов съучастници във войната в Украйна? Защо
Коментари Харесай

Венко Сабрутев: Прокуратурата да провери дали с `Турски поток` Борисов ни направи съучастници във войната - Интервю

Направи ли ни Борисов съучастници във войната в Украйна? Защо служебният кабинет и президентът вещаят апокалиптични сюжети за тази зима? Какви антикризисни ограничения ще предложи " Продължаваме промяната "? Защо обвързването на минималната работна заплата със междинната ще подсигурява по-справедливи приходи? На тези въпроси в изявление за OFFNews дава отговор бившият депутат от 47-НС от групата на " Продължаваме промяната " Венко Сабрутев.

Венко Сабрутев беше зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и член на Комисията по енергетика в 47-НС. Той е икономист по обучение - магистър по " Управление на интернационалните планове " и магистър по " Маркетинг " от Университета за национално и международно стопанство.

Преди да влезе в политиката, Венко Сабрутев натрупва над 15 години професионален опит в огромни интернационалните и локални компании. Последните 10 години работи в областта на енергетиката, няколко години от които заема и управителни длъжности в компании от двата дяла на сектора – горива и електрическа енергия. В кариерата си натрупва забележителен опит в ръководството на огромни планове, търговията, маркетинга, нововъведенията и устойчивото развиване.

Сабрутев е пети в листата на " Продължаваме промяната " в 23 МИР София и пети в листата в 11 МИР Ловеч.

- Г-н Сабрутев, служебното държавно управление вещае апокалиптични сюжети за тази зима. Антон Кутев даже съобщи, че зимата " ". Каква е Вашата прогноза?

-Зимата ще е такава, каквато я подсигури служебният кабинет. Ако обезпечат устойчиви доставки на природен газ евтино, зимата ще е като всяка друга. Ако не се оправят, ще би трябвало да дават отговор на въпроса за какво отхвърлиха 6 от 7-е контрактувани от кабинета „ Петков “ танкера с на ниска цена газ. Напомням, че още с първия танкер, цената на газа в България спадна с 30%. И този път лъжите, че нямало слотове за разтоварване няма да минат, тъй като публично от Гърция беше доказано, че има свободни слотове.

Относно изявлението на Антон Кутев, доста стеснителен е фактът, че най-висшестоящите представители на служебния кабинет дават разнопосочни послания за политиката, която водят за обезпечаване на природен газ за България.

Един длъжностен министър споделя, че договарят с Газпром, втори споделя, че не договарят с Газпром, трети споделя, че не министерство на енергетиката, а Булгаргаз договаря с Газпром, четвърти пък споделя, че са получили от Москва отвод от договаряния. На кого да имаме вяра? На процедура служебният кабинет засипва българското общество с неразбираема и спорна информация.

Ние стартирахме действителна диверсификация на доставчиците - това, което Борисов ни излъга, че е направил. В условия на война и общоевропейска газова рецесия, Кабинетът „ Петков “ контракти нужните количества газ, освен това на по-добра цена от тази на Газпром по контракта на Борисов, с което да изкараме умерено идния отоплителен сезон.

- Тогава по какъв начин си обяснявате този вид изразителност, идваща както от политическите Ви съперници, по този начин и от служебния кабинет и президента Радев?

- Повече от притеснителна е общата реторика сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, Възраждане и Има Такъв Народ. Четирите партии на процедура бяха образували коалиция в границите на 47-ото Народно заседание. Те смъкнаха държавното управление на Кирил Петков и желаеха да сформират тяхно държавно управление – държавно управление на статуквото. Единственото нещо, което ги спря беше гневът на хората – всички тези хиляди жители, които непринудено се събраха пред Народното събрание, с цел да покажат, че няма да позволен сходен кабинет. Сега очевидно тези партии не престават своята обща реторика и политика. Гражданите би трябвало да научат истината, че гласувайки за Възраждане, гласоподават за Движение за права и свободи и ГЕРБ и назад – тези, които гласоподават за Движение за права и свободи, гласоподават за Възраждане. Всичко това се видя по време на гласуването на актуализацията на бюджета в Народното събрание. Възраждане гласоподаваха законопроекти на Движение за права и свободи.

Колкото до служебния кабинет, евентуално предходното ръководство е най-удобна цел, с която да се оправдаят избрани решения. Силно се надявам, че нищо друго не стои зад опитите за всяване на безпорядък, който е хранителната среда на корупцията и безотговорността. Защото точно това видяхме във връзка с газа – изключително със скоростното основаване на спешен щаб, който...за какво беше основан? За да не обезпечи слотовете за танкерите?

- Как ще коментирате изявлението на Румен Радев, че понижението при цените на горивата се дължи на работата на назначеното от него служебно държавно управление?

- Цените на горивата спаднаха единствено и само поради спада на цената на суровия нефт на международните тържища – наклонност, която стартира по времето на Кирил Петков, а в този момент се отразява сензитивно и на цените по бензиностанциите. Смешно е да се твърди, че служебният кабинет може да диктува цените на международните тържища. 

- На 9 септември " Булгаргаз " предложи 30% по-ниска цена на газа за октомври, като тук влиза и единият от контрактуваните седем танкера. На какво се дължи понижението и по какъв начин ще коментирате решението на служебния кабинет да се откаже от останалите осем? Каква е вашата прогноза за ноември? ( “Булгаргаз ” и МЕ към този момент излязоха с прогноза за над 12% увеличение)

- Понижението с 30% на цената на газа в България се дължи на включването в общия микс на един от седемте танкера с полутечен газ, които Кирил Петков контракти и остави на служебния кабинет, който трябваше да обезпечи разтоварването им. Ако разполагахме с останалите танкери, нямаше да има прогнози за нарастване на цената на природния газ в идващите месеци и зимата щеше да е обезпечена.

Колкото до слотовете - доказателство, че е имало такива, че към момента има
слотове за разтоварване, е фактът, че тези дни служебното държавно управление пусна търг за нови танкери с полутечен газ, за които също ще би трябвало да обезпечат слотове за разтоварване.

Можехме да имаме сигурни и евтини доставки на газ за идния отоплителен сезон, само че за жалост служебният кабинет не направи нужното, с цел да довърши започнатото от постоянния кабинет.

- От служебния кабинет се чуваха разнообразни изказвания за това дали продължаваме или не да изпращаме поръчки към " Газпром ". Ако това не се е случвало, то отслабва ли се българската позиция при възможен арбитраж?

- Надявам се, че е неточност изнесената информация, че служебният кабинет е прекратил изпращането на поръчки към Газпром. Това на процедура значи несъблюдение на уговорките по контракта от българска страна. Същото, освен слага под риск възможен арбитраж на Булгаргаз към Газпром, а и слага българската страна под риск от възможен арбитраж от Газпром към Булгаргаз. Няма да скрия, че изнесената информация е извънредно притеснителна. Службите неотложно би трябвало да създадат инспекция по случая. Може да се наложи всички ние да плащаме милиарди лв. неустойки от сходно незаконно безгрижие .

- Каква е краткосрочната и дълготрайната Ви визия за енергийната диверсификация. Какво е отношението Ви към концепцията за слагането на фотоволтаици за лични потребности върху покриви на блокове и други огромни здания?

- Много на брой снабдители с релативно идентичен дял на доставките. Това съставлява същинската диверсификация. Не тази на Борисов – 90% от количествата да идват от обичания му Газпром.

За реализиране на цялостна енергийна самостоятелност на страната, би трябвало да се стартира дейна работа по реализиране на енергийна самостоятелност на обособените консуматори. Знаете, че по предложение на „ Продължаваме промяната “ беше променено законодателството, с което облекчихме фрапантно процедурите за създаване на ВЕИ мощности за лични потребности – и за бизнеса, и за семействата.

- Как ще коментиранте изказванията на Има Такъв Народ, че на мястото на обещания цех за електрически коли край Ловеч има парк за фотоволтаици?

- ИТН изгубиха две години от живота на българските жители, които желаеха смяна. Сега се пробват да се върнат на политическата сцена.Те унищожиха няколко Народното събрание. Надявам се, че хората помнят това и няма да позволен те за следващ път да минират опитите за същинска смяна в България.

Относно завода за електрически автомобили край Ловеч – както стана ясно, в индустриалната зона, където се построява завода, има и план за създаване на фотоволтаичен парк. Фотоволтаичният парк не се построява на мястото на завода, а до него. Заводът за електрически коли е в развой на градеж!  А сходни нескопосани политически офанзиви против интернационалните вложители, единствено утежняват капиталовата среда в България. Големите вложители не желаят политически димки към своите вложения. Ето такива откровени неистини карат вложителите да влагат в други страни, а не в България.

- Как ще коментирате концепцията на ГЕРБ за въвеждане на мита за вноса на уралски петрол, което съгласно тях щяло да понижи цената на горивата?

- ГЕРБ първо би трябвало да дадат пояснение за доста техни дейности, с които са обезпечили високи цени на горивата в България. Визирам отдаването на дългогодишна концесия на нефтено пристанище на България на Лукойл на цената на 3 магазина в мола . Липсата на конкуренция при петролните бази, където монополист е още веднъж Лукойл. И това, че Лукойл Нефтохим десетки години не заплаща налози в България. Напомням, че сътрудник на карти на Бойко Борисов беше шефът на Лукойл.

В момента оскъпяването при горивата идва от извънредно високите цени на застраховките за транспорт на нефта, които се качиха в небесата, както и от високите цени на газа и електрическата енергия, които вземат участие в индустриалния развой. Всяко в допълнение обмитяване би трябвало да се прави след деликатен план на вероятните резултати – дали ще оскъпи един артикул, дали ще докара до вероятен недостиг или далавера.

- Сметките досега демонстрират, че идващото държавно управление ще е съдружно. Ако се наложи още веднъж да работите с Българска социалистическа партия, каквато подготвеност заявяват Кирил Петков и Асен Василев, то ще извършите ли компромис по тематиката " Газпром " - от левицата упорстват за съветски газ?

- През годините Газпром се потвърди като некоректен сътрудник. За последните няколко години стопират доставките за България три пъти. Също по този начин цената на газа по контракта с Газпром е галактическа. Космическата цена беше подсигурена от държавното управление на ГЕРБ през 2019 година Тогава Борисов ни сподели, че сменя формулата за ценообразуване по контракта с Газпром, с цел да ни понижи сметките с 50%, а в действителност се оказа, че Борисов е подсигурил за най-бедната страна в Европа, опцията Газпром да усили цените си 4 пъти. Не 4%, а 4 пъти! 400% !

Осигуряването на диверсификация, устойчиви доставки и най-ниски цени на газа е народен интерес. Всички партии би трябвало да работят това да се случи.

- Разногласия с Българска социалистическа партия се чакат и при закупуването на вторите 8 F-16. Твърда ли остава позицията Ви за сключването на контракт със Съединени американски щати тази есен и поемате ли уговорката за ориентиране 2% от Брутният вътрешен продукт за защита? (Още в 47-НС от Българска социалистическа партия се оповестиха срещу закупуването на нови изтребители поради потребността от повече средства за обществени стратегии?)

- Не виждам съображение за различия, тъй като, както знаете, с цел да имаме цялостна ескадрила, ни трябват 16 самолета. Цялата инфраструктура, която построяваме, е за този вид бойни самолети. Категорично поддържаме насочването на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, тъй като армията ни изостава откъм бойни качества, страда от десетилетия безхаберие. Разбира се, не може просто да бъдат изсипани едни пари. Нужни са подробни планове и основни, стратегически вложения – в хора и техника, с цел да може да разтеглим бойните качества действително.  

- В началото на месеца Росица Велкова съобщи, че дефицитът през 2023 година ще е рекорден - 11,3 милиарда лева (6,8%) Какво е положението на бюджета? Правилни ли са сметките на Велкова, която единствено допреди няколко месеца отговаряше за държавния бюджет като зам.-министър на Асен Василев?

- Служебният кабинет пое ръководството на страната от кабинета на Кирил Петков в условия на растяща стопанска система (реален растеж на Брутният вътрешен продукт от над +4%), цялостна държавна хазна (+1,5 млрд лв. преизпълнение на приходната част), по-нисък външен дълг (с 2 милиарда лв. по-малко от заварения).

Служебният кабинет и Росица Велкова би трябвало да отговорят на въпроса къде възнамеряват да похарчат тези 11,3 млрд лв. недостиг + наличните 1,5 млрд лв.? Това е колосална сума пари. Напомням, че ролята на служебния кабинет е да обезпечи ръководството на страната до избирането на постоянен кабинет, а не да прави дълготрайни политики, изключително касаещи разходване на големи средства, в това число изтегляне на заеми, които ние и нашите деца ще би трябвало да изплащаме .

- По-късно се появи отчет на МФ, предусещащ огромни икономии. Как ще коментирате текстовете?

- Няма да отстъпим от настояванията си за мощен обществен пакет, който да помогне на хората да се оправят в изискванията на висока инфлация. Показахме, че пари в бюджета има, когато се спрат кражбите. Не просто изпълнихме признатия бюджет, и то в изискванията на война, а в допълнение приехме антикризисен пакет без това да счупи държавните финанси.  

- " Продължаваме промяната " възнамерява ли тегленето на нов държавен дълг или повдигане на налозите?

- Не поддържаме нарастването на налозите към този миг. Смятаме, че в страната има задоволително средства, когато те не изтичат към няколко компании, свързани с някогашните ръководещи.

- Ще предложи ли " Продължаваме промяната " нов пакет от антикризисни ограничения?

- Планираме голям брой ограничения, като да вземем за пример:

- опазване на обезщетенията за високите цени на електрическата енергия за бизнеса;

- въвеждане на обезщетения за високите цени на природния газ и парното за битовите потребители;

- въвеждането на две цени за тока и парното, тъй че да осигурим минималното ползване на по-добра цена;

- огромна национална стратегия за енергийно възобновяване на сградния фонд в страната – частни и обществени сгради;

- стратегия за стимулиране построяването на енергийно ефикасни отоплителни съоръжения (термопомпи).

Разбира се, ще обсъдим голям брой разновидности за антикризисни ограничения.

- Планирате ли ново нарастване на минималната работна заплата при приемането на Бюджет 2023?

- България продължава да е най-бедната страна в Европа – с работещи небогати и пенсионери, които едвам си разрешават храна и отопление, а за някои това е разкош. За това са отговорни схемите на предишното, политици като Борисов. Те целеустремено задържаха приходите в България.

За 12 години ръководство на ГЕРБ, съвсем 1 милион българи напуснаха България – до това докара ръководството на Бойко Борисов. Всички те отидоха в чужбина, с цел да търсят обективен живот и естествени приходи.

България би трябвало да работи в посока повдигане на приходите. Минималната заплата би трябвало да пораства непрекъснато. Практиката демонстрира, че размерът на минималната работна заплата не би трябвало да зависи от политиците, тъй като те комфортно не помнят да я усилват. Затова планираме да увеличим минималната заплата и по-късно да я обвържем със междинната за страната. Така, когато стопанската система пораства (а с нея и междинната работна заплата за страната), автоматизирано ще пораства и минималната работна заплата.

- Няколко пъти досега от Политическа партия сте говорили да обвързването на минималната и междинната работна заплата. Кога е реалистично това да се случи и какъв ще резултатът?

-  Ефектът ще е, че няма да се стига до безумни договаряния всяка година сред ръководещи, работодатели и синдикати, а ще има предвидимост за бизнеса. Също по този начин, този механизъм ще подсигури, че работещите в България ще получават съответно възнаграждение за труда си, ще понижи и изключителното неравноправие, на което сме очевидци в страната. 

- Кои от ограниченията в бранш Енергетика по ПВУ ще осъществите до края на годината?

- Няма прекалено много време до края на тази година. В нашата стратегия обаче има редица заложени ограничения. Някои от тях към този момент изпълняваме, а законопроектът, либерализиращ употребата на възобновими енергийни източници за персонално прилагане, е една от значимите първи стъпки. Както загатнах по-рано, обмисляме огромна национална стратегия за енергийно възобновяване на сградния фонд в страната, стратегия за стимулиране построяването на енергийно ефикасни отоплителни съоръжения и така нататък

Ще заложим на стратегически вложения, в това число провеждането на транспарантна процедура и осъществяване на плана за удвояване потенциала на газохранилището в Чирен, което би трябвало да се случи до две години, ще стартираме незабавна рехабилитация на авариралите мощности на ПАВЕЦ „ Чаира “, а различен от целите ни ще бъде построяването на плана „ Яденица “.

- Преди време Атанас Атанасов от Демократична България предложи основаването на краткотрайна парламентарна комисия Турски поток. Ще работите ли по тази тематика в идващия парламент?

- Турски поток е признакът на корупцията в България. Гордостта на огромния диверсификатор Бойко Борисов.

Борисов бетонира съветските ползи, като построи 474-километровия водопровод единствено за 1 година с нашите пари. За 12 годишното си ръководство не построи 4 пъти по-късото трасе на интерконектора Гърция-България или най-малко една детска болница!

Твърдо ще работим в посока изясняване на събитията към изхарчените 3 милиарда лв. за Турски поток. Нещо повече, ще пожелаеме от службите отчета, с който са предизвестили Бойко Борисов и Теменужка Петкова, че построяването на Турски поток ще разреши на Русия да стартира война с Украйна. Прокуратурата би трябвало да реши дали с тези си дейности, Борисов ни е направил съучастници във войната. Сега Русия нахлу в Украйна, стартира тази ужасяваща война, а всички ние в Европа плащаме цената на войната през инфлацията – всяко българско домакинство заплаща приблизително 500 лв. повече на месец в резултат на войната, с помощта на Борисов.

- С каква поръчка влизате в предизборната конкуренция и какви са главните Ви цели?

- Успяхме да увеличим пенсиите, да създадем детските градини безвъзмездни, да стартираме с първите стъпки в битката с корупцията, разобличавайки схемата на „ Капитан Андреево “. Ще продължим започнатото, ще си довършим работата. Това значи, че ще увеличим още веднъж пенсиите, ще работим за нарастване на приходите на всички български жители, ще въведем механизма за минималната работна заплата, ще приемем план за КПКОНПИ, с цел да може да има действителни дейности против корупцията. 

Парламентарни избори 2022 година Купуването и продаването на гласове е закононарушение.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР