Направена е сериозна крачка напред по пътя за разграничаване на

...
Направена е сериозна крачка напред по пътя за разграничаване на
Коментари Харесай

Историк за историята: Разбрахме се с Македония за Св. Климент Охридски и цар Самуил

Направена е сериозна крачка напред по пътя за разграничение на общата история сред България и Северна Македония след четвъртата среща на Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси. Това съобщи пред bTV доцент Наум Кайчев, заместник-председател на Съвместната комисия.
" С сътрудниците от Северна Македония успяхме да намерим общ език и постигнахме единодушие по тематиките за Средновековна история - ролята на Св. Климент Охридски, Св. Наум и цар Самуил в нашата обща история. Констатирахме значимата роля на Средновековната българска страна, постигнахме консенсус, че те са част от общата ни история ", изясни той.

Това удостовери и външният министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия. Имаме сериозен пробив в връзките ни със Северна Македония във връзка общата ни история, акцентира тя.

Историкът и учител в Софийския университет добави, че имат различия със северномакедонските им сътрудници по тематиката за учебниците.

" Така се получава, че на две следващи съвещания към този момент неуспяваме да разгледаме и почистим въпросите по Средновековна история за главното обучение - 5 и 6 клас. Имаше забележки и от двете страни ", добави доцент Кайчев.

По думите му, северномакедонски историци са подлагали на критика работата на Съвместната комисия. " Имаше изявления пред медии, свързани с обсега на работа, имаше изявления, че се занимаваме единствено с учебниците, до момента в който това не е по този начин. Важно е тези послания да бъдат изчистени ", сподели доцент Кайчев.

Доц. Кайчев съобщи, че не чака да се реализира цялостно уеднаквяване на образователния материал в българските и северномакедонските учебници. Той добави, че комисията ще насочи рекомендации към държавните управления за корекции в някои тези.

" Например, делото на Св. Климент Охридски и Св. Наум Охридски не може да бъде разбрано отвън това, че те работят, подпомагани от българската страна и княз Борис и цар Симеон. Това мъчно може да бъде видяно в учебниците на нашата югозападна съседка ", добави историкът.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР