Напоследък сушито става все по-популярно в България. Японският специалитет си

...
Напоследък сушито става все по-популярно в България. Японският специалитет си
Коментари Харесай

Прочетете това, преди да ядете суши пак

Напоследък сушито става все по-популярно в България. Японският специалитет си завоюва славата на вкусно, само че и потребно кулинарно предизвикателство за вкусовите рецептори.

Каквото и да сте чували обаче, в реда на нещата е да се знае, че съгласно последни изследвания сушито, направено от сурова риба, може да бъде инфектирано с паразит, който се прикрепя към червата, причинявайки мощна болежка, повръщане и тресчица. В последните две седмици десетки пациенти са признати с сходни признаци в няколко западноевропейски лечебни заведения, оповестява Индипендънт.

Изследвания на вътрешността на червата е посочило, че в тях се е прикрепил паразит, сходен на червей, прочут в медицината като анаксимален нематод. Заразата, известна като анизакиаза, води до тежка тежка епигастриална болежка, повръщане и тресчица в продължение на седмици.

Подобни признаци не били известни на множеството лекари, само че положението било разказано в японската здравна литература, преди сушито да добие международна известност. Изследване по тематиката посочило, че болестта става все по-масова в Европа в последните пет години, само че заради обстоятелството, че след прочут интервал на неразположение тя отшумява, на положението не му било обърнато задоволително внимание.

 Суши

Сега обаче заради смяната на питателните привички анизакиазата е все по-актуална болест в западните страни. За благополучие заболяването е лечима. След отстраняването на червея признаците отшумяват. Паразитът обаче може да аргументи редица здравословни проблеми. Заради него пациентите могат да получат алергични признаци като ангиоедем, уртикария и анафилаксия.

За пациентите с анизакиазата са присъщи стомашно-чревни признаци като коремна болежка, гадене и повръщане, както и затруднения като храносмилателно кървене, спънка на червата, перфорация и перитонит. Също инфектираните с паразита могат да имат и извънредно ниска температура.

 Прочетете това, преди да ядете суши отново

Лакарите сигнализира, че при сходни признаци би трябвало незабавно да се посети експерт, тъй като колкото по-бързо се в профил рисковият паразит, толкоз по-малка ще е вероятността от появяването на затруднения.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР