Напоследък се говори все по-усилено за индивидуалното изживяване на служителя

...
Напоследък се говори все по-усилено за индивидуалното изживяване на служителя
Коментари Харесай

Служителите - новите клиенти на компанията

Напоследък се приказва все по-усилено за самостоятелното преживяване на служителя в професионалния му път. Предвид положението на стопанската система, не е изненада, че чиновниците са преди всичко като приоритет за работодателя. Въпреки измененията и рецесията, в световен мащаб безработицата към момента е напълно ниска, отчитайки равнищата от последните 10 години. Според годишното изследване на Мърсър за световните трендове, още през 2019 година 97% от водачите плануват усилване на конкуренцията за гении, а над 50% се безпокоят, че времето за затваряне на съответна позиция става все по-дълго. От друга страна, текучеството остава риск номер едно, имайки поради всички тези чиновници, които си потеглят непринудено, без значение от пазарната конюнктура. Ниската ангажираност на чиновниците продължава да е непрекъснат проблем, който подронва престижа на работодателската марка и продуктивността.

Наблюдаваме по какъв начин фирмите влагат в стратегии за хората си посредством нови разнородни хонорари, по-добри технологии и спомагателни начинания, които да подобрят ангажираността. И въпреки всичко тези ограничения не дават необикновен резултат при множеството организации. Около една трета от чиновниците, които се усещат задоволени от работодателя си, въпреки всичко обмислят овакантяване.

Затова и фирмите стартират да се концентрират върху самостоятелното преживяване на чиновниците, осъзнавайки, че те - също като клиентите, имат разнообразни потребности, стремежи и условия. Какво значи това за бизнеса? За да третира една компания чиновниците си като клиенти, HR екипите би трябвало да трансформират мисленето си и да преминат от усъвършенстване на решения за хората си на парче (програми и процеси) към основаване на изцяло преживяване и чувство за общественост, тъй че чиновниците да изискат да бъдат част от него.

Потенциалното отражение върху бизнеса при обогатяване преживяванията на чиновниците е голямо – проучванията ни демонстрират, че организациите, които основават позитивни чувства и положителни професионални преживявания за хората си, са с четири пъти по-добра рентабилност и два пъти по-висок доход от тези, които не съумяват да ги обезпечат на чиновниците си. Това потвърждава още един път, че когато се обръща внимание на преживяването на служителя, това се отплаща неведнъж.

За да се реализира подобен резултат, HR екипите следва да трансформират мисленето си, да спрат да измислят „ неща “ за чиновниците и да преминат към основаване на повсеместен метод, който да носи смисъл и да оставя чувство за задача у хората.

Да влезеш в обувките на чиновниците си

Изживяването на служителя е преживяване на консуматор — то е точката на секване сред упованията, ситуацията и събитията, които оформят мнението на човек за пребиваването му в дадена организация.

Вземете за образец Вашето лично преживяване като консуматор. Може да поръчате двойно кафе онлайн, да платите авансово за него през приложението и да си го вземете на път за работа, без да чакате на опашка. Продавачът ви поздравява по име и ви изпраща с усмивка и благопожелание остатъкът от деня да е по-добър, тъй като знае, че поръчвате двойно кафе, единствено когато нещо не върви както би трябвало. После отивате на работа, където (ако сте като доста други служители), усещате напрежение и подтиснатост единствено от усилието да сте в въодушевление, до момента в който прекарвате часове, пробвайки се да разшифровате най-новата технология, която се допуска, че ще улесни работата Ви. В същото време планът, по който работите от месеци, изостава, до момента в който чакате прилежащия отдел да си свърши тяхната част от работата, а през това време конкуренцията към този момент Ви изпреварва по пазарен дял. И по този начин всеки двама от пет чиновници остават с чувството, че работата им потъва, удавена в безсмислена администрация.

А в този момент си представете какво би било, в случай че работният ден беше сходен като чувство на пазаруването на кафе, с всички тези улеснения и деликатно премислени и основани положителни чувства? Да оставиш у клиента възприятие за ужасно потребителско преживяване не е случайност. То е планувано методично изпитание, ориентирано напълно към самостоятелната персона. Лидерите в наше време могат да почерпят положителни хрумвания от това, което вършат за клиентите си, и да ги приложат приспособено към чиновниците си. Тук се включват всички привидно дребни неща, които чиновниците срещат, следят или усещат всеки ден, до момента в който са на работа, започвайки от първото им взаимоотношение с компанията като претенденти до края на престоя им в организацията, а дори и по-късно.

Има четири съществени опорни точки, които са причина за триумф в тази тенденция: 

1. Третирайте чиновниците си като клиент

На първо място това значи да знаете доста добре кои са чиновниците Ви, какви са потребностите и слабите им места. Когато адресираме проблематични области и позволяваме усложненията на чиновниците, те от своя страна съумяват да се концентрират върху разрешаване проблемите на клиентите и развиване на бизнеса. По същия метод както не предлагаме на клиентите едно и също за всички, чиновниците имат потребност от персонализирана грижа. Не забравяйте, че включително влизат и хората, които не са в офиса – фриланс чиновници, работещите на цивилен контракти, претенденти за работа и други

2. Вижте обстановката от вероятността на служителя

Базирано до някъде на вътрешен глас, умеенето да се сложим на мястото на чиновниците си сочи нова вероятност при разрешаване на провокациите и понижава корпоративните силози, борейки се с островната корпоративна просвета. При изследване на настройките измежду чиновниците, които минават през въвеждащо образование, Мърсър откри, че едно от главните неудобства, които акцентират участниците, въобще не е обвързвано със самото образование, само че има директно отражение върху мотивацията им – става въпрос за транспортни разноски, които се възвръщат, само че едвам откакто служителят ги заплати, показа квитанция и изчака процеса по връщане на сумата, което в последна сметка основава финансово терзание у мнозина. HR екипите имат нелеката задача да наблюдават всеки подробност към даден развой и да бъдат юристи на хората пред административните звена, които могат да утежнят живота на чиновниците с съществени за бизнеса функционалности. Затова всяка помощ при схващане на действителната обстановката, носи добавена стойност на HR практиците и бизнеса.

3. Приемете, че не всяко преживяване е еднообразно за всички

Индивидуалните ни преживявания са разнообразни. Някои предизвикат по-силна прочувствена ангажираност към организацията - или неналичието на такава. Това са моментите, които са от по-голямо значение в нашия персонален живот – да вземем за пример връщането на работа след майчинство – и на тези моменти следва да бъде обърнато по-голямо внимание с лична грижа. От друга страна, има обстановки, които се концентрират върху условието за по-висока успеваемост – колкото степента на облекчение и автоматизация е по-високо, толкоз повече се усилва чувството за лекост на работния развой. Например навигацията на придобивките за чиновници непосредствено от телефона може да е също толкоз лесна, колкото и това да си харесаш книга от Amazon. Резултатът? Фокусирайки се върху разбора на чувството, което оставя съответен работен развой или обвързвана с него функционалност у хората, HR екипите могат да преценяват къде би трябвало да се подходи персонално и къде дигитализацията би имала по-голяма добавена стойност.

4. Създаване на споделена визия

HR практиците са свързващото звено сред водачите и чиновниците в организацията. Тяхна е задачата да чуят мненията и на двете страни и да основат поредност от смислени и позитивни преживявания за хората. Това освен предизвика повече новаторски решения, които са в синхрон с прочувственото и мотивационно въодушевление на чиновниците, само че и подкрепя процеса на смяна.  Това прави вероятен плавния преход от идея към осъществяване. В днешните времена на скоростно изменяща се бизнес среда такава еластичност е ключът към триумфа.

Източник: Mercer и  Mercer Marsh Benefits
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР