Напоителни системи се оказа поредното държавно предприятие - арена на

...
Напоителни системи се оказа поредното държавно предприятие - арена на
Коментари Харесай

Уволнената ръководителка на Напоителни системи съди министър Бозуков

" Напоителни системи " се оказа следващото държавно дружество - сцена на тежък сблъсък между служебното държавно управление и заварените управителен назначения. В началото на юни министърът на земеделието Христо Бозуков подписа заповед за освобождение на борда и назначение на нов мениджъмнт, а в този момент Снежана Динева, някогашни изпълнителен директор, се закани да го съди. Миналата седмица министърът и Динева влязоха в изострен неприсъствен спор какво е финансовото положение на " Напоителни системи ", има ли тежки нарушавания в ръководството му и кой е виновен за риска над 1600 работници и чиновници да останат без заплати.  Промените в Съвета на шефовете още не са вписани в Търговския указател.

" Заварих безгрижно безхаберие във всички структури на системата ", обяви проф. Бозуков в първите си дни като министър, и заяви, че разпорежда вътрешен одит на " Напоителни системи ", с цел да да реши дали да смени управлението. Междувременно предприятието се ревизира и от Сметната палата. 

Преди дни служебният министър освободи Снежана Динева и другите двама от Съвета на шефовете с аргумента, че одитът е открил 17 сериозни нарушавания, включително и с публични поръчкки. " В момента госпожа Динева се проверява от Софийска градска прокуратура. Има три преписки, две от които могат да завършат в обвинявания. Дружеството е изтеглило заем от 13 млн., изтеглен от частна банка, само че тази банка не покрива критериите за ликвидност. Това заплашва обезпечението на „ Напоителни системи “. При едно неизплащане на месечните вноски по заема, могат да бъдат запорирани сметките на „ Напоителни системи “. Има отговорности от години към сдружението за към 4 млн. Учудващо е за какво не са направени никакви стъпки за събирането им ", изясни професорът.

Вчера уволнената директорка разгласи, че ще заведе дело против министъра поради погрешни изказвания. Тя изясни, че разполага с документ от Националната следствена служба, съгласно който против нея няма досъдебни производства.  " Аз и моят екип успяхме да изведем сдружението на облага 4 следващи години. Благодарение на това сме бенефициент по европрограми ", съобщи пред Нова тв Снежина Динева. 

В петък Бозуков свика специфична конференция, с цел да заяви, че огромни суми са пренасочени сред различни клонове на сдружението по инструкции на Динева и без знанието на новото управление. „ На 14 и 15 юни са осъществени парични преводи на стойност 1 500 000 лв. от клон „ Марица-Пловдив ” и клон „ Тополница ” към клон „ Струма-Места ” и по този метод ръководещите на тези клонове са основали условия за неспособност на настоящи, предпочитани и неотложни заплащания към страната – Данък добавена стойност, погашение на работни заплати, което е приоритет “, разясни служебният министър. Според него повече от 1650 души, работещи в „ Напоителни системи “, може да останат без заплати, тъй като Снежина Динева е блокирала електронните подписи и новият изпълнителен директор Димо Чопков не може да подреди заплащане на възнагражденията. Към момента „ Напоителни системи “ има несъбрани вземания от 6 659 000 лв., които по незнайни аргументи и не са търсени, в случай че самото  дружество има доста отговорности, включително и заем от 3 млн. лв., който Динева взела от Централното горско дружество, на което е прехвърлила язовири, Водноелектрическа централа и две почивни станции, разгласи проф. |Бозуков. 

Динева има своя версия на събитията от последните дни:  " Дружеството е напълно блокирано вследствие на действията на министър и на новия директорски съвет. По тяхно искане бяха запорирани сметките от Национална агенция за приходите. Така чиновниците не могат да получат възнагражденията си. Беше изработен опит да ме изкарат мен отговорна за тези проблеми ", твърди тя. Според нея несъбраните вземания са от 2010-2012 година, а и били с изтекла отминалост. " Заведени са каузи, просто няма от кого да ги съберем ", посочи ексдиректорката, съгласно която по нейно време събираемостта на таксите за напояване е стигнала 90 %.

Но в изявление за plovdivnow.bg Динева признава, че в действителност е блокирала заплащанията на предприятиятието. " Бозуков трябваше да допусна, че от момента на освобождението ми до вписването на новите шефове на сдружението то ще бъде оставено без спесимени, без електронни подписи и без хора, които имат права да ръководят ", споделя Динева пред уеб страницата и прецизира:  " Констатирала съм нарушавания от финансовия шеф на сдружението Наталия Жабленска, която е надвишила правата си при потреблението на електронния автограф. Затова блокирах нейния електронен автограф. Защото, като освободена, не искам с моето упълномощаване да се правят дейности, за които легитимността пред трети лица към момента я нося аз, защото няма регистриране в Търговския указател. "

 

Динева разкрива и какви са греховете на Жабленска:  " Тя е подавала документи в Национална агенция за приходите, незаконосъобразно са връщани хора на работа, освободени от мен, за които имам подадени сигнали в прокуратурата. Това са аргументите, заради които блокирах нейния електронен автограф. Оттук нататък новият УС има опцията да се легитимира и да си извади спесимени, електронни подписи. Но те са толкоз некомпетентни, че не схващат, че с електронен автограф към Национална агенция за приходите не могат да правят банкиране и да платят работни заплати ”, разяснява някогашната директорка на " Напоителни систгеми ".

 

На процедура драмите към " Напоителни системи " повтарят нашумелите кадрови сюжети с други огромни държавни сдружения -  ББР, " Автомагистрали ", Александровска болница, в които отрасловите служебни министри се пробват да сменят управленията, само че досегашните директори отказват да изоставен, а по разнообразни аргументи вписването на промените в Търговския указател се бави или зацикля поради тъжби.

Междувременно одитът на Сметната палата, който би трябвало да удостовери или отхвърли изказванията за неприятно ръководство на държавното дружество, е завършил, само че още няма финален отчет, защото има процедуи по правенето му. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР