Напълно вегетарианският хранителен режим често се посочва за много по-добра

...
Напълно вегетарианският хранителен режим често се посочва за много по-добра
Коментари Харесай

Вегетарианската диета води до по-висок риск от сърдечни заболявания

Напълно вегетарианският хранителен режим постоянно се показва за доста по-добра и здравословна диета от тази, която включва комбинираната консумация на месо и зеленчуци.

Тези вярвания обаче бяха подложени на подозрения от редица кардиолози от разнообразни институти по света. Нови изследвания демонстрират, че несъразмерната консумация на вегетариански храни, рафинирани зърна и картофи е обвързвана с по-високия риск от сърдечни болести.

В отчет, оповестен в регулярния бюлетин на Световната здравна организация, е разказано по какъв начин учени от целия свят са се срещнали с информация, обвързвана с по този начин нареченото здравословно хранене, добита след десетки хиляди медицински проучвания.

Обобщената информация се съсредоточила върху три разнообразни хранителни режима – диета, включваща зеленчуци и месо, вегетариански режим, състоящ се от пълнозърнести храни, и подобен, включващ пресни плодове и зеленчуци, сготвени по вреден метод.

Повечето проучвания за вегетарианската диета сочат, че нормално хранителният режим защищава от сърдечно-съдови болести, само че не регистрират качеството на растителната храна, разяснява ръководителката на проучването Амбика Сатия.

Хората, които съблюдават вегетарианска диета, само че употребяват доста рафинирани храни и захари, имат доста по-висок риск от развиване на сърдечно-съдови болести, в сравнение с вегетарианците с по-малко сходни храни в диетата, споделя още тя.

Учените изследвали резултатите на повече от 210 хиляди души, които спазвали един от трите хранителни режима. От тях 8631 придобили болести на сърцето заради задръстване на артерия.

 зеленчуци

Установено било, че хората, които приемали потребни храни като пресни плодове, зеленчуци и ядки, имали 25% по-малък късмет да развият сърдечно-съдови болести от останалите, приемали малко от този вид храна.

Хората, чиято диета включва по-вредни растителни артикули като рафинирани зърнени култури, захар и пържени картофи, имали 32% по-висок късмет от развиване на сърдечно-съдови болести от останалите, приемали минимално количество от тези храни.

Препоръката на специалистите е диета с пресни плодове и зеленчуци, ядки, нерафинирани зърнени храни и нискомаслени артикули.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР