„Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, но темпът

...
„Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, но темпът
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Ако ситуацията стане нетърпима, ще има ново затягане

„ Намираме се в развой на повишение на заболеваемостта, само че темпът на повишаване е невисок и това ни дава опция да сме по-демократични в разпределяне на ограниченията. Доказва се, че при съблюдаване на разпоредбите, работата на хотелите и заведенията в тях не основава спомагателен риск. Колегите от тази промишленост вложиха много средства и сили, с цел да създадат средата безвредна. Но в случай че обстановката стане нетърпима, ще прибегнем до ново стягане “. Това сподели пред БНР основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Този растеж на заболеваемостта не се дължи толкоз на по-меките или по-твърдите ограничения, на тяхното съблюдаване или неспазване, колкото на съществуването на новия вид на вируса, акцентира той.

„ Имали сме разминавания с властта във връзка с това по кое време какви ограничения да се вземат. Имало е случаи, когато ние сме смятали, че ограниченията са прекомерно ограничаващи, и назад. Натискът върху нас е доста огромен и каквото и решение да вземем, реакцията постоянно е негативна. Посещението на ресторант за вечеря не крие опасности. Не съм уверен обаче, че ще бъдат спазени ограниченията, казусът идва след 22.30 часа, с музиката, с рухването на някои задръжки. Не мястото е определящо, а методът ни на държание “.

В предаването „ Неделя 150 “ доцент Кунчев добави, че казусът не е в зелените коридори за имунизация, а в забавените доставки.

„ И от трите вида ваксини сме взели съвсем по еднообразно количество - по към 3-4 млн. дози. Спряхме се на „ АстраЗенека “, тъй като имаше данни, че първа ще получи позволение, това не се случи. Освен това тази ваксина се съхранява доста по-лесно. Когато вземахме решенията, не знаехме цените на имунизациите, водехме се от качеството и какъв брой елементарно се работи с тях “.

Главният здравен контрольор акцентира, че системата е в положение да ваксинира сред 500 000 и 1 млн. души месечно, „ което е супер ритъм, единствено материалът би трябвало да го има “.

„ Проблемът с доставките ще се реши, когато има повече ваксини. Когато има конкуренция, компаниите ще се борят къде да стъпят в страните, а не страните да се борят за ваксина “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР