Намираме се в очакван момент. Съдбата на ГЕРБ е в

...
Намираме се в очакван момент. Съдбата на ГЕРБ е в
Коментари Харесай

Само съюз на „чалгари” и „интелектуалци” може да изрита ГЕРБ

Намираме се в предстоящ миг. Съдбата на ГЕРБ е в ръцете на няколко непонасящи се взаимно Българии – на „ чалгари ” и „ интелектуалци ”, леви и десни, небогати и богати, на националисти и глобалисти. Всички те стачкуваха лятото против Бойко Борисов, а изборите в този момент ги легитимираха на висшата сцена – посредством партията на Слави Трифонов, „ Демократична България ”, обединението на Мая Манолова, а също „ Възраждане ”  и групировката на Васил Божков. Само съюз сред някои от тях (или всички) в идния или следващ парламент може да изрита ГЕРБ от власт. Вариантът Българска социалистическа партия + отпадна, само че остава алтернатива с поддръжка на Българска социалистическа партия. Сложно е, само че елементарен вид изначално нямаше.

Всичко това е разследване от една дълга протестна година. Тя мина през премеждия, в които министър председателят Борисов сдаваше фронта, закрепваше се, а най-после изглеждаше, че постоянно ще кръстосва триумфално с джипката. Но суверенът му отреди победа в борба, след която възможностите да завоюва войната са оскъдни. По-важно – сътвори се социална обстановка, в която пребиваването на Борисов във властта е повече невероятно. Но

 

на изборите митингът реализира още един триумф

 

Понеже бързо затихна, а и на напред във времето постоянно излизаха бутафорни лица, не се знаеше представителността му. Сега към този момент може да се каже, че той въплъщава 1.2 млн. души. Такава е поддръжката за „ партиите на протеста ”, към които даже следва да се прибавят още 460 000 на Българска социалистическа партия – това е най-мощната политическа общественост сега в България. Иронията е, че количествено това е същото предпочитание за смяна, което преди 12 години бе провидяно в Борисов.

Фактът, че в този момент статуквото е атакувано от няколко субекта, отваря доста клопки. От нощта на 4 април Борисов трескаво ги залага - предлага ту експертен кабинет, ту да хариже десетина депутати, нова конституция... Но най-опасният капан е да не би да се сметне, че Борисов и ГЕРБ са разнообразни неща. За да се задържи във властта, въпреки и от отдалеченост, водачът й евентуално ще се отдръпна в следващ етап, с цел да отпуши пред партията разновидности за обединения. И като нищо някой от опонентите ще клъвне за съюз с „ прочистената ГЕРБ ”. Но смяна може да има единствено ако цялата ГЕРБ бъде изритана. И точно в това е неповторимото значение на Отечествения фронт – единствено такова обединяване ще събори ГЕРБ,

 

без него ГЕРБ остава

 

Всичко това би трябвало да се проумее, с цел да се пристъпи към него, и не са обидни аналогиите с предишното.

Пътят, отвред проличава, е сложен. В обществените мрежи високоинтелектуалните, морални и извънредно доста харесващи себе си последователи на Демократична България громят Трифонов и партията му „ ИТН ” (ИТН), тъй като прокарвал простотията (разбира се, жълтопаветната икона Ицо Хазарта не е посягал на простотия в никакъв случай!). И по „ кукувицата Мая ” удрят. „ Простолюдието ” отсреща не ги понасят. Насред кипежа водачите им се държат по-разумно, само че творят безпорядък. Според съпредседателя на Демократична България Христо Иванов се върви към нови избори. Мая Манолова обаче към този момент написа дневния ред на парламентарната комисия „ Антимафия ”, а сътрудника й от „ Изправи се! Мутри вън! ” Арман Бабикян позволи кабинет на малцинството. Българска социалистическа партия предложи поддръжка на Има Такъв Народ, само че Тошко Йорданов я отхвърли. Социалистите желаеха всички дружно да спрат концесията на летище София, концепцията бе посрещната с неуважение. Така или другояче, има метод Има Такъв Народ, Демократична България и „ Изправи се!... ” да сформират държавно управление още в този парламент (минава посредством поддръжка на БСП).

 

Не се знае обаче за какво ще го сформират

 

Текущи проблеми към COVD рецесията ли ще взема решение? Или ще осъществя дълготрайно стратегии? Трудно ще е, така като програмите все още са несъвместими (Трифонов да вземем за пример желае 1 лева дотация и мажоритарен вот, другите са срещу и т.н.). Всичко това са по-важни проблеми, в сравнение с кой по какъв начин ще се вреди на постове.

Усеща се, все отново, нагласа за нови избори. Може да се допусна, че на тях Има Такъв Народ ще обере още по-силен протестен избор. Демократична България евентуално също ще се показа по-добре. Но са налице и доста опасности. „ Изправи се!... ” може да остане отвън Народното събрание, откакто в този момент едвам влезе (поради тази причина Манолова и Бабикян приказват краткосрочно). Ами в случай че Вътрешна македонска революционна организация мине чертата? А в случай че НФСБ и „ Воля ” този път се вземат в ръце и създадат по-широка коалиция? Непредвидима е и изборната активност през лятото, когато хората не са у дома. Дилемите към есенния президентски избор правят ситуацията още по-непредвидима. Всичко това демонстрира, че разновидността „ нови избори ” не е безусловно по-добър.

Несигурността изисква още в този момент враговете на ГЕРБ да почнат с огромните взаимни отстъпки един към различен. Ще търпят рецензии, само че различен метод няма. Разбира се, в случай че желаят в действителност да изгонят ГЕРБ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР