Намаляването на телесната маса с поне 7% може да намали

...
Намаляването на телесната маса с поне 7% може да намали
Коментари Харесай

Проф. Людмила Матева: Фитнесът влошава функциите на черния дроб

Намаляването на телесната маса с най-малко 7% може да понижи натрупването на мазнини в черния дроб, по тази причина на пациентите се предлага нараснала двигателна интензивност. Тя би трябвало да включва аеробно натоварване (тичане, каране на колело) за 240-360 минути седмично и вървене пешком за най-малко 1 час на ден. Анаеробното статично фитнес натоварване понижава притока на О2 в черния дроб и утежнява функционалностите му, изяснява проф. Людмила Матева от Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

Затлъстяването, наднорменото тегло и изключително натрупването на мастна тъкан в коремната празнина (абдоминално затлъстяване) са в тясна взаимовръзка с неалкохолната стеатозна болест (НАСБ). Тя се дължи на натрупването на триглицериди в черния дроб (неалкохолна стеатоза), само че в част от случаите поражда и инфектиране (неалкохолен стеатозен хепатит) с фиброза и градация до чернодробна цироза и/или примитивен рак на черния дроб. Като редовно метаболитно възпалително заболяване, обвързвано с инсулиновата устойчивост, НАСБ е самостоятелен рисков фактор за поява или утежняване на метаболитен синдром, захарен диабет вид 2, сърдечносъдова болест и хронично бъбречно заболяване. Хората със затлъстяване имат нараснал риск от неалкохолен стеатозен хепатит и клинично значима фиброза, изключително в случай че са над 40 г, имат нараснали триглицериди, метаболитен синдром и/или захарен диабет вид 2.

Затлъстяването ускорява образуването на фиброза в черния дроб и при други хронични чернодробни болести, да вземем за пример при алкохолно увреждане, хронични вирусни хепатити С и В. Повишеното отсрочване на мазнини в черния дроб се потвърждава посредством ехографскo проучване на корема. Необходимо е изключване на друго чернодробно заболяване и нараснал банкет на алкохол. Най-често протича безсимптомно. При подозрение за прогресивно заболяване се разисква осъществяване на чернодробна биопсия с хистологично проучване.

Препоръчва се и понижаване на калорийния импорт с 500-1000 ккал, както и на приема на скотски мазнини и въглехидрати, самоограничение от " Fast food ", сладкиши, салами, полуфабрикати, генномодифицирани храни, безалкохолни питиета с фруктоза. За сметка на това е добре да се усили приемът на фибри, храни, богати на антиоксиданти и omega-3 мастни киселини. Препоръчва се и така наречен " средиземноморска диета ".

ДУМА неведнъж е писала, че затлъстяването и наднорменото тегло са причина за над 195 хронични болести, измежду които сърдечносъдови, диабет, чернодробни проблеми и други, а черният дроб, знаем, че е чистачът на човешкото тяло. ДУМА писа и да това, че двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване, обезпокоително е и ситуацията с децата. Според данни на Световната федерация по затлъстяване делът на подрастващите в България с наднормено тегло е 13.6%, като момчетата със затлъстяване сред 5 и 9 година са над 17%, а девойките - 10.2%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР