Намаляване на 9% на ДДС за слънчогледовото олио, плодовете и

...
Намаляване на 9% на ДДС за слънчогледовото олио, плодовете и
Коментари Харесай

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДДС за олиото, плодовете и зеленчуците да се намали до 9%

Намаляване на 9% на Данък добавена стойност за слънчогледовото олио, плодовете и зеленчуците оферират ръководителят на Комисията по земеделието, храните и горите на Народното събрание Пламен Абровски и негови сътрудници - народни представители от „ ИТН “, оповестиха от Комисията, представена от Българска телеграфна агенция.

Предложението бе импортирано преди второто гласоподаване на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година и планува плодовете, зеленчуците и олиото да бъдат включени в обсега на наредбата за понижена данъчна ставка в размер на 9% в Закона за налог върху добавената стойност.

В претекстовете се показва, че в условия на непредвидим в развиването и по размерите си инфлационен напън, понижената ставка на Данък добавена стойност ще задържи осезаемо ценовия растеж на допустимо най-ниски равнища и ще запази, въпреки и отчасти, покупателната дарба на популацията, осигурявайки по-висока досегаемост до оскъпяващите се артикули. Според вносителите, с приемането на диференцирана ставка на Данък добавена стойност за плодове, зеленчуци и олио ще се понижи финансовата тежест за производители на плодове и зеленчуци, ще се усъвършенства тяхната конкурентоспособност, което от своя страна ще понижи сивия бранш и ще способства за стабилизирането на пазара.

Ставката от 9% Данък добавена стойност се предлага за едногодишен интервал – от 1 юли 2022 година до 1 юли 2023 година

Предложението включва и нулево Данък добавена стойност за брашно за същия интервал, като се показва, че това е артикул, който се получава от смилането на хлебна пшеница и е кадърен за произвеждане на самун и хлебни артикули. Според вносителите по този начин ще се смекчи въздействието на високите цени на хляба върху семействата и по-специално върху най-уязвимите от тях.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР