Наложените от САЩ санкции на Васил Божков и Делян Пеевски

...
Наложените от САЩ санкции на Васил Божков и Делян Пеевски
Коментари Харесай

Защо Пеевски и Божков? Защо сега?

Наложените от Съединени американски щати наказания на Васил Божков и Делян Пеевски взривиха българското обществено пространство. Вашингтон сподели, че ще е праволинеен, отряза съществени парични потоци на двамата олигарси и нанесе тежък удар против корупцията у нас.
Защо са осъдени тези могъщи българи?

Основното провинение на Пеевски е търговията с въздействие. Публична загадка е, че някогашният народен представител от Движение за права и свободи и медиен магнат има голямо въздействие в правосъдната власт и службите и назначава на високи позиции свои хора, с които след това си служи в противозаконните си схеми.

Делян Пеевски от няколко години е разследван от Съединени американски щати, тъй че наказването му е закономерно, може би даже закъсняло. Напоследък той съумя да разпродаде съвсем цялото си имущество у нас и се реалокира в безоблачен Дубай.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
" Когато приказваме за корупция, не значи да обвиниш някого,...

Според американците Пеевски е раздавал подкупи по високите етажи, употребявайки някогашния началник в службите Илко Желязков, а в мръсните му игри са забъркани даже министри. Това значи, че корпулентният олигарх е имал достъп и до СРС-та и евентуално е поръчвал да се подслушват политици и предприемачи, с цел да ги шантажира.

Съмненията за връзки с Пеевски доведоха до. Тогава с постовете си се разделиха Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, отговарящи за финансите, вътрешните работи и стопанската система. Фирми, свързани с медийния магнат, са получавали великодушни заеми от Българската банка за развиване, която в последно време също е в окото на бурята. Никой не знае защо са отишли парите. Олигархът има сериозна роля и във банкрута на КТБ.

Съединени американски щати го уличават в интервенция в локалните избори през 2019 година, когато политици са се възползвали от политическите връзки и медиите му в подмяна на политически чадър. Човекът на Пеевски Желязков е изнудвал претендент за български министър, заплашвайки го с прокурори, в случай че политикът не спомага, щом заеме високия пост.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на предприемачите Васил Божков и Делян Пеевски. Двам...

Пеевски и неговата маша Желязков са присвоявали нелегално държавни и частни активи за персонална полза и са забъркани в корупция, обвързвана с концесии за рандеман на естествени запаси и подкупи, показват от Вашингтон. Те са взели участие в продажбата на така наречен " златни паспорти " у нас на богати чужденци, което отваря вратата на Европейски Съюз за хора с незаконни благосъстояния.

Във всяка правова страна сходни обвинявания ще доведат освен до санкционирането на Пеевски, само че и до изправянето му пред съда. Това обаче надали ще се случи в България, тъй като тукашните проверяващи органи са слепи и глухи за сходни неща.
Добре познати герои



През годините фигурата на Пеевски изплуваше при журналистически следствия на редица медии: " Капитал ", Дневник, " Сега ", Медиапул, Евроком, FrogNews, Club Z, " Свободна Европа " и. Най-големите малките екрани отразяваха доста деликатно прегрешенията му или непосредствено ги премълчаваха. Тези, в които олигархът имаше благосъстоятелност – като Канал 3 и NOVA, непосредствено до защитаваха, обвинявайки критиците му в клюки и черен пиар.

Със и безогледно държание Пеевски беше огромен дразнител за българското общество. От митингите през 2013 година, пристигнали след скандалното му инсталиране за началник на ДАНС, чак до през днешния ден някогашният народен представител буди ненавист и омерзение у множеството българи. Постепенно той се трансформира в грозното лице на българската политика, знак на задкулисие, мръсни схеми и злоупотреби.

Години наред Пеевски кадруваше, а името му постоянно бе забъркано в обири на компании, уволнения на публицисти и съсипване на бизнеси. Медиите му лееха мръсотия върху всеки, разрешил си да го подлага на критика. В същото време депутатът и предприемач се възползваше от поддръжката някогашните ръководещи, а свързани с него сдружения получаваха големи суми от парите на българите и европейците посредством публични поръчки. Неговите медии поставиха забележителни старания да го показват като великодушен донор и филантрол по време на пандемията, само че прекомерно малко хора им повярваха.

Повече от десетилетие Пеевски беше нещо като митичното страшилище Кракен, което безмилостно гълтам всичко, което срещне по пътя си. Корпулентният олигарх беше пуснал пипалата си от Банкя до Сараите на Доган. Ненапразно Васил Божков го разказа като " паяк, който седи в сянка и дърпа конците ".

Божков също не е почтен. Дълго време той подмолно направлява Комисията по хазарта, раздавайки великодушни подкупи на политици и висши служители. Божков дълги години беше крал на хазартния бизнес в България, изкарвайки пари от лотарии, букмейкъри и какво ли още не. Чрез въздействието си той сполучливо спъваше бизнеса на съперниците си, до момента в който развиваше своя. Не една и две непознати компании за залози се сблъскаха с могъществото му при опита си да навлязат у нас.

Когато страната и прокуратурата го натиснаха, Божков избяга в Дубай. Напоследък предприемачът се изявява като политик и публичен коментатор в обществените мрежи. Влиянието му се усеща и през днешния ден, а партията му ще взе участие на изборите през юли. Съединени американски щати го подозират в опити за пробутване на съветско въздействие у нас, в това число посредством надзор на висши държавни чиновници.
Въпросът е: Защо в този момент?



На прага на вторите избори за 4 месеца България се намира в повратен миг. В институциите се води люта борба сред някогашните ръководещи и хората, назначени от президента. Почти всеки ден избухват кавги и разкрития за корупция и други незаконни практики. Моментът е много подобаващ за радикални дейности, което се усеща и в публичните настройки.

Летните митинги демонстрираха, че доста българи са извънредно недоволни от метода, по който работи страната и желаят сериозна смяна. Борбата за нея ще е продължителна и доста сложна, защото администрацията, локалната власт и голям брой бизнеси са тясно свързани с някогашните ръководещи. Никой от тези хора няма да се раздели непринудено с облагите, от които се е възползвал с години.

Съединени американски щати не от през вчерашния ден демонстрират недоволството си от корупцията у нас. За нея намерено приказват и посланикът в София Херо Мустафа и други висши чиновници, посещаващи България. От няколко дни първият висшият кадър в Министерството на финансите на Съединени американски щати Пол Ахърн, отговарящ за финансовите закононарушения, се среща с български политици, някогашни и сегашни министри, в това число и Бойко Борисов. Очевидно задачата му е била да ги осведоми за готвените наказателни ограничения.

България е напът към еврозоната и Шенген, само че в случай че желаеме да сме техен пълновръстен и пълностоен член, рушветите би трябвало да бъдат лимитирани до най-малко.
Какъв ще е резултатът?

Европа от години си затваря очите за злоупотребите с публични средства у нас. Но на Вашингтон явно му е писнало от големите обири в България и методично натиска българските управляващи да вземат нужните ограничения. " Ние не сме тези, които ще донесем смяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш сътрудник, другар и съдружник ", сподели Херо Мустафа.

Американците са наясно, че корупцията е типична за нашата страна и район, само че желаят действителна битка против нея, вместо преструване на активност. Защото е заложено бъдещето на страната ни, а както акцентират и от Съединени американски щати – никой не е над закона .

Автор: Илия Лазаров

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР