Наличието на екокатегория се отразява върху размера на данъка и

...
Наличието на екокатегория се отразява върху размера на данъка и
Коментари Харесай

Ето как да докажем безплатно екокатегорията на колата и да платим по-малък данък!


Наличието на екокатегория се отразява върху размера на налога и според от равнището й, дължимата сума може да нарасне или да намалее по отношение на остарялата формула. От институцията, която поддържа регистъра на пътните транспортни средства у нас, не са изчислявали какъв брой са притежателите на коли, които нямат вписана екологична категория, само че знаят, че това включва хората, които са записали колата си преди 2007 година, както и тези, които след 2007 година не са показали документ за тази категория. Въпреки че налог МПС за 2019 година към този момент е изчислен от общините по новата формула, той може да бъде преизчислен, в случай че съответният човек реши, че му е преференциално вписването на екокатегория, обясниха от Националното съдружие на общините.

Проблемът с невписването на екокатегорията на колите у нас датира още от приемането ни в Европейския съюз, твърди ръководителят на Асоциацията на вносителите на коли Христо Христов. Според него сегашната обстановка е резултат от немарливостта на чиновниците на Пътна полиция: " Откакто влязохме в Европейски Съюз, всеобщо не записват категорията. Последните две-три години започнаха да записват. И сега какво става? За един налог от 20 лв. индивидът ще заплати 80 най-малко ".

Освен невписаните с екокатегория коли след 2007 година, наранени от алтернативата, дали да потвърдят съществуването на такава, са и притежателите на транспортни средства с по-стара регистрация, написа " Дарик ". От Пътната полиция обаче не знаят какъв е броят на тези хора и припомнят, че е персонален избор на всеки жител да пресметне, дали вписването на екокатегория ще понижи или ще усили размера на налога, и тогава да реши какво да предприеме.

След като през вчерашния ден от Столична дирекция на вътрешните работи отстраниха напътствията за сдобиване с уверение за екокатегория, чиято цена излиза към 100 лв., през днешния ден от Пътната полиция дадоха вид за гратис придобиване на подобен документ - с електронно писмо до производителя на автомобила и получен отговор за съответната категория, който ще се зачита от органите на Министерство на вътрешните работи.

А водачите, които към този момент са разбрали новия размер на налога или даже са го платили, могат да изискат преизчисление, в случай че решат, че вписването на екокатегория им е по-изгодно, изясни Даниела Ушатова, специалист в Националното съдружие на общините: " Има процедура, която е открита в данъчно-осигурителния процесуален кодекс и бихте могли да поискате такова възобновяване, в случай че докажете, че в действителност не е било правилна информацията за вашия автомобил и той има съответната екологична категория ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР