Наказателно производство за въоръжен грабеж в особено големи размери, прекратено

...
Наказателно производство за въоръжен грабеж в особено големи размери, прекратено
Коментари Харесай

Разследване за въоръжен грабеж е прекратено по давност след 22 години

Наказателно произвеждане за въоръжен обир в изключително огромни размери, прекъснато 22 години, 4 месеца и 6 дни след образуването му заради приключване на безспорната погасителна отминалост, и гражданско дело за възобновяване на благосъстоятелност върху парцел в София, завършило за 19 години, 9 месеца и 5 дни, са най-продължителните производства, открити от Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) при инспекция на 128 заявки от жители за забавени каузи, осъществена в интервала 1 януари – 31 март 2018 година Това оповестиха от ИВСС през днешния ден.

Делото за въоръжения обир против незнаен причинител е формирано през февруари 1995 година и е прекъснато през юни 2017 година заради приключване на безспорната погасителна отминалост за наказателно гонене още във етапа на досъдебното произвеждане.

Пет месеца след образуването му производството е било спряно за интервал от 21 години, 6 месеца и 21 дни заради неразкриване на причинителя. До прекъсването му са осъществени нужните процесуално-следствени дейности за определяне и откриване на закононарушението, само че причинителят не е открит. След това обаче проверяващите органи и наблюдаващите прокурори не са организирали и провели следствието по метод, който да обезпечи приключването на делото в рационален период, настояват от ИВСС.

Прокуратурата не е показала нужната интензивност по управление и контрол върху следствието. Забавянето е обусловено и от дейностите на следствените органи, които едвам през ноември 2007 година, близо 12 години и 9 месеца след образуването на досъдебното произвеждане, след предписание на наблюдаващия прокурор са упълномощили активизирането на оперативно-издирвателните мероприятия по откриване и определяне на причинителите. В интервала от март 2008 година до 31 януари 2017 година от РУП-Ихтиман от време на време са изпращали информации до Окръжна прокуратура – София за резултатите от извършените оперативно-издирвателни мероприятия, от които е видно, че причинителят на закононарушението е останал неразкрит.

Продължилото над 19 година дело за благосъстоятелност върху парцел стартира при започване на 1998 година, когато брат и сестра предявяват иск за реставрация в Софийския областен съд. През май 1998 година СРС приключва производството по делото, като приема, че то е формирано по неприемлива искова рекламация. От тогава до октомври 2017 година съдилищата са разглеждали и са се произнасяли по частна тъжба против прекратяването на производството и по молба за възобновяване на периода на обжалване, подадени от един от ищците. Като в продължителни интервали не са осъществявани никакви процесуални дейности. През юни 2001 година СРС разпорежда преписи от частната тъжба против прекратяването на производството по делото да се връчат на останалите страни, след което до март 2010 година не са осъществявани процесуални дейности. Съдът е бездействал и в интервала юли 2010 – май 2013 година Между март и юли 2010 година съдът е постановил две разпоредби за връчване на дубликат от частната тъжба на ответниците, само че подобен не е връчен. След второто предписание даже няма данни да им е изпращан. След май 2013 година СРС е правил процесуални дейности по връчване на частната тъжба, само че те са били епизодични и непоследователни. Едва през септември 2015 година съдът е приел известията до ответниците за постоянно връчени. Това е забавило приключването на производството с повече от 14 години и 3 месеца. Предявените искове не са прегледани всъщност, а производството, което е било висящо повече от 19 години пред една правосъдна инстанция, е прекъснато.

Когато ИВСС откри безпричинно закъснение на делата, въпросът отива в Министерството на правораздаването, което може да изплати обезщетение до 10 000 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР