Накъде след пандемията от Covid-19 ще тръгнат галериите? Това обсъдиха

...
Накъде след пандемията от Covid-19 ще тръгнат галериите? Това обсъдиха
Коментари Харесай

Как оцеляват галериите в пандемията



Накъде след пандемията от Covid-19 ще тръгнат галериите? Това разискаха галеристи на онлайн полемика, извършена по самодейност на Фондация „ Отворени Изкуства “. Годишната стратегия на фондацията обгръща платформите: “Нощ на музеите и галериите ”,  Образователна стратегия „ Въведение в актуалното изкуство “, “Град и просвета ”.      
Какви са изводите

Между онлайн и аналоговото наличие останаха галериите по време на Covid-19. Онлайн наличието е увeличило продажбите, само че досегът с изкуството е съкровен миг, който може да бъде усетен единствено в аналогова среда.

" Пандемията много понижи активността, тъй като имахме изложения, които бяха от чужбина, те отпаднаха. Също доста създатели, които имаха записани изложения, се потиснаха и се отхвърлиха, имаше и депресивен миг ", сподели Росица Гецова от изложба " Аросита ".

Ели Сотирова споделя, че поради пандемията галерията ѝ КООП търпи финансови загуби. През месеците на локдаун Ели Сотирова е насочила активността си към цифровите начинания:

" Едва очаквам да се върне хубавото остаряло време. Продължавам да имам вяра, че общуването с изкуството би трябвало да бъде онлайн, доста се лишава от този прекомерно съкровен акт, когато е онлайн. Искам да се върнат старите времена ".

Двойно и тройно се е нараснала работата за екипа на Мария Василева от изложба " Структура ". По време на пандемията екипът траял да извършва плановете, за които спечелили финансиране. В най-тежките локдауни избрали да поддържат изложбите във физическото пространство основно поради художниците.

" Много е мъчно да мотивираш един художник да прави галерия, която не е ясно дали ще бъде забелязана от публиката . От друга страна, поддържахме наличието си в интернет пространството доста по-активно, в сравнение с го правихме преди. Това е една посока, която ще продължим да развиваме, тъй като ни дава невероятни благоприятни условия освен да демонстрираме изкуство, само че и да се свързваме с публиката по един по-различен метод ".

 Картина на Катрин Томова Снимка: Ани Петрова, БНР

Още преди пандемията станахме член на 4 или 5 огромни интернационалните артплатформи, където показвахме нашето портфолио, сподели Росен Узунов от основаната в края на 2009 година LItle Bird Place. 

" След пандемията взех решение да дам опция на хора, които са харесали изкуство, примерно 2 или 3 картини и не могат да вземат решение на място дали това е тяхното изкуство - ние предлагахме опция да предоставим на клиентите изкуството в техния дом или офис, те да имат три дни и да решат за тези три дни дали това е тяхното изкуство. Но тогава имаше взрив на пазаруване ".

Владимир Илиев, притежател на изложба " +3, 5, 9 " и съпредседател на Асоциацията на търговците на творби на изкуството споделя, че затварянето на галериите е довело до неспособност някои от актуалните произведения да стигнат до своите ценители:

" Това е нещото, което на мен ми липсва, за връзката сред нашата изложба и публиката, че не можем да си покажем плановете по метода, по който бихме желали . Ако влезете на уеб страницата, можете да ги видите, ние вършим виртуални турове, където можеш да обиколиш и да видиш всичко, само че не е това методът ". 

Всички галеристи споделят, че пандемията им е дала време да си преструктурират методите на връзка.

Десислава Зафирова регистрира, че галeрията за модерно изкуство " Оne Gallery "  не ползва задоволително актуалните способи за маркетингова тактика и връзка.

" Пандемията ми даде съображение да се замисля, какво би трябвало да подобря в своята активност. На първо място връзката, тъй като аз не споделям задоволително със звената към себе си. Това ме накара да се замисля, че е част от изчезналата маркетинг тактика на моята изложба. Аз виждам нужда от по-задълбочено познаване на потребностите на моята публика ".

Повече можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР