Нахутът е сред продуктите, които влизат в състава на всяка

...
Нахутът е сред продуктите, които влизат в състава на всяка
Коментари Харесай

Нахут – природно лекарство за сън


Нахутът е измежду продуктите, които влизат в състава на всяка диета при бодърствуване и други проблеми със съня. Промените в хранененто при хора с такива проблеми се предлагат като средство за по-бързото им превъзмогване. Съставът на нахута разрешава постоянният му банкет да работи като естествено лекарство за сън .

Като всички бобови култури нахутът е богат на фибри и витамини от групата В. Допълнително потребно качество при него е наличието на витамин К и разнообразни микроелементи, от които най-голямо значение имат калият, магнезият, цинкът. Това, което го отличава от останалите бобови култури и го прави първи избор за включване в диетата при проблеми със съня, е високото наличие на аминокиселината триптофан .

Триптофанът е незаменима аминокиселина, която организмът не може да синтезира. Тя би трябвало да постъпва напълно извън и нахутът е измежду продуктите, които способстват доста за набирането й. В 100 г нахут се съдържат към 115 мг триптофан, при дневна норма за банкет на триптофан от към 4 г на кг тегло.

След серия от биохимични реакции триптофанът се трансформира в мелатонин – хормонът на съня. Едно от междинните съединения, през които минава трансформацията на триптофана е серотонин – хормонът на щастието. При задоволителен банкет на нахут и други, богати на триптофан артикули, може да се подсигури производството и на двата хормона. Мелатонинът способства директно за заспиването вечер, а серотонинът привежда организма в по-добро прочувствено положение, за в допълнение улеснение на заспиването.

Свързани публикации.. Нахут – бомба от витамини и минерали 0 Нахутът е потребен за костите и сърцето 0 Пълноценен сън с 4 естествени източници на мелатонин 0

Още една специфичност в състава на нахута е високото наличие на магнезий и витамини от групата В . Микроелементът е значим за поддържане естествения тонус на мускулатурата, а В-витамините работят удобно на нервната система. Комбинираното им постъпване в организма усъвършенства физическото и прочувственото ни положение и добавя идеално действието на мелатонина за улеснение на заспиването .

Нахутът разрешава съвсем всякаква кулинарна обработка, при която потребните му съставки да бъдат напълно непокътнати. Един от най-популярните в последно време хранителни артикули от нахут е хумусът . Превръщайки го в постоянна част от менюто денем, доста хора може да подобрят дълготрайно съня си.

В средите на различната и естествената медицина, изключително в Съединени американски щати, където проблемите със съня са съвсем национална линия, към този момент необятно се постанова схващането „ хумус вместо Прозак “ - доказателство, че природата предлага ефикасни медикаменти за сън като опция на синтетичните.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР