Наградата е по-малка от похарченото по проектите, но носи престиж

...
Наградата е по-малка от похарченото по проектите, но носи престиж
Коментари Харесай

Частници в битка за изпращане на апарат на Луната

Наградата е по-малка от изхарченото по плановете, само че носи авторитет и бъдещи вложения

Пет частно финансирани и относително нови компании от целия свят са във финалните месеци на състезанието с награден фонд от $30 милиона на „Гугъл“ за изпращане на робот на Луната.

Победителят в „Лунар Експрайз“ ще получи $20 млн., само че първо би трябвало да изпрати уред на естествения сателит на Земята, той да измине 500 метра по повърхността на планетата и да изпрати назад фотоси и видеозапис с висока резолюция. Класиралият се на второ място ще вземе $5 млн., а останалите пари от наградата ще бъдат поделени сред други участници, положили старания в конкуренцията.

Макар премията да съставлява дребна част от разноските на фирмите, спечелилият ще завоюва международна популярност и евентуално вложения, защото галактическата стопанска система набира обороти и учени и инженери търсят по-евтини способи да бъдат достигнати непосещавани до момента места с роботи откриватели.

На Луната от ден на ден се гледа като на значима база за тестване на нови технологии, като извличане на вода от скали и пътувания по повърхността на други небесни тела, които ще положат основите на бъдещи задачи и евентуално комерсиална активност.

Петте компании, позволени до финалната права поради направения от тях прогрес и подписани контракти за изстрелване на апаратите им, се борят освен за пари, само че и с цел да популяризират своите страни. В борбата вземат участие инженери и учени от Израел, Индия, Съединени американски щати, Англия и Япония.

В Индия класирането на компанията „ТимИндус“ бе посрещнато възторжено, а медиите хвалеха младия екип, в който има и 22-годишни, както и значимата част от дами инженери. Техният старт е очакван за 28 декември 2017 година, като 600-килограмовият им модул за кацане и 7 кг луноход ще бъдат изстреляни с ракета на индийската галактическа организация. Сметките им сочат, че създаването, производството на апаратите и изстрелването ще костват към $70 млн.

С индийската ракета в борбата за премията ще се включи и японският отбор „Хакуто“, кръстен на белия заек, който съгласно японския фолклор живее на Луната. Водеща в него е новата галактическа компания „Испейс“. Тимът получи финансиране от над 20 компании и към този момент възнамерява бъдещи експедиции, с които да изследва, а след това да добива потребни изкопаеми от Луната. Техният луноход тежи едвам 4 кг.

За разлика от израелския, чието тегло е 500 кг и е с размерите на миялна машина. Той няма да се движи по повърхността на планетата, а ще „подскочи“, с цел да измине 500-те метра, както се изисква в изискванията на състезанието. Израелската „СпейсИЛ“, която е похарчила $70 млн. за плана си, е подписала контракт за изстрелване със „Спейс екс“ на Илън Мъск и апаратът є ще бъде изведен с ракета „Фалкон 9“.

Американският кандидат е „Муун експрес“, като планът му е подсилен с най-малко $45 млн. финансиране. Техният уред „Лунен скаут“ MX-1 е с тегло 250 кг и също като израелския няма да се движи по планетата, а ще „подскочи“ за изминаването на 500 м. Очаква се да бъде изстрелян от Нова Зеландия с ракета „Електрон“ на относително новата компания „Рокит лаб“, която към този момент извърши първи тест на ракетата притежател. Само изстрелването на MX-1, което се чака до края на март 2018 година, когато е крайният период в състезанието на „Гугъл“, ще коства $5 млн. „Муун експрес“ има проекти и за бъдещи задачи до Луната, в това число за взимане на проби от повърхността и изпращането им на Земята (виж графиката).

Петият финалист е „Синерджи Муун“ – интернационален консорциум с американско и английско присъединяване. Той възнамерява с лунохода си „Тесла“ да качи първия интернет сървър на земния сателит. Изстрелването ще бъде от Калифорния с ракета „Нептун 8“ на една от US фирмите в консорциума.

 15-100
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР