Награда за най-добър филм по книга взе режисьора Ферзан Йозпетек

...
Награда за най-добър филм по книга взе режисьора Ферзан Йозпетек
Коментари Харесай

Отличие за най-добър филм по книга получи "Истанбул червен"

Награда за най-хубав филм по книга взе режисьора Ферзан Йозпетек за кино лентата " Истанбул червен ", основан по претекстове от личния му едноименен разказ. Отличието бе връчено на гала в Националния замък на културата. Това оповестиха уредниците на на кино-литературния фестивал CineLibri.

Международното жури, в състав Кийра Чаплин, Бруно Куле, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков, избра кино лентата измежду 8 екранизации на книги от тази и предходната година.

Отличието е било присъдено на лентата поради истинския режисьорски и кинематографичен метод към тематиката за пътуването към себе си и копнежа за смяна, пречупени през загатна за едно идилично минало.
Филмът е самобитно продължение на книгата, само че остава правилен на духа и атмосферата на текста.

Ферзан Йозптек е роден в Истанбул, само че от 17-годишен живее и работи в Италия. В първата му книга " Истанбул червен " има доста от неговата персонална история, а на корицата е фотография на майка му. Във филмовата акомодация вземат участие известни артисти от турски генезис Халит Ергенч, Туба Бюйюкюстюн и Мехмет Гюнсюр.

За основаването на екранизацията режисьорът снима в родния си град Истанбул за първи път от 16 години. Самият Истанбул е одушевен и участва във кино лентата с носталгична хубост като илюстрация на настроението на героите.

Днес в България дойде различен от специфичните посетители на CineLibri – израелският публицист Давид Гросман. Настоящият притежател на интернационалната премия " Ман Букър " следва да се срещне на следващия ден с президента на България Румен Радев. На 18 октомври в книжовен клуб " Перото " създателят ще участва и на още една среща – с българските читатели, които ще могат да научат повече за творчеството му.

Фестивалът продължава с прожекциите на филмите от програмата до 22 октомври.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР