Нагласите на избирателите говорят за също толкова фрагментиран парламент, какъвто

...
Нагласите на избирателите говорят за също толкова фрагментиран парламент, какъвто
Коментари Харесай

Социолози: Нагласите говорят за също толкова фрагментиран парламент като предния

Нагласите на гласоподавателите приказват за също толкоз фрагментиран парламент, какъвто беше и 45-ият. Около тази теза се сплотиха социолозите Геновева Петрова от " Алфа Рисърч " и Добромир Живков от " Маркет линкс ".

И двете организации излязоха с данни от свои изследвания преди началото на акцията. Според изследването на " Маркет линкс ", което е финансирано и осъществено взаимно с bTV и е извършено измежду 1067 лица над 18 година в страната в интервала 19-27 май 2021 година по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета - ГЕРБ-СДС - 21%, Има Такъв Народ - 17,6%, Българска социалистическа партия - 17,1%, Демократична България - 11,8%, ДПС-9,4%, ИСМВ - 4,2%, Вътрешна македонска революционна организация – 2,9%, „ Воля “ и НФСБ – 1,2%

Според изследването на " Алфа Рисърч ", направено в интервала 30 май - 7 юни и осъществено с персонални средства и извършено измежду 1007 пълнолетни жители посредством директно изявление с таблети по домовете на интервюираните лица - ГЕРБ-СДС имат 20,3%, Има Такъв Народ - 18,2%, Българска социалистическа партия - 14,4%, Демократична България - 11,9%, ДПС-9,9%, ИСМВ - 5,3%, Българските патриоти – 3,4%.

Според двамата социолози разликата сред първата и втората политически обединения не се дължи на по-голямата поддръжка за Има Такъв Народ, колкото на отлив на тази на ГЕРБ.

„ Поредицата от кавги, свързани с разкрития на предходното ръководство, не дават индикации обаче, че има фрапантни събаряне на резултата на ГЕРБ, тъй като поддръжката е стигнала до своето твърдо ядро. Възходяща наклонност на Има Такъв Народ не е толкоз огромна. Отказът на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат може да окаже демобилизационен развой “, счита Живков.

Според Петрова реакцията на гласоподавателите след глобите по закона „ Магнитски “ изрично демонстрира най-малко в началото директен резултат за поддръжката на ГЕРБ, която спада значително.

„ Още не ясно дали това ще продължи. Сближени са позициите, Има Такъв Народ не записват значителен растеж Има Такъв Народ, само че имат леко повишаване. По-значимият спад на ГЕРБ прави дистанцията дребна “, добави тя.

Относно Движение за права и свободи Живков разясни, че при политическата групировка също има постигане до ядрото:

" Движение за права и свободи е една от доста дребното политически сили през последните 30 години, която е формирала доста корав електорат и като цяло не се въздейства от политическите събития. Избирателите на Движение за права и свободи доста мобилизирано, доста консистентно гласоподават за Движение за права и свободи, не се чака значително изменение в настройките на техните гласоподаватели. Има някои от признаци за отпадане на част от електората, само че като цяло те са са сведени до ядро и няма да има значително влияние ", изясни

Служебното държавно управление оказва въздействие върху предизборната акция основава остра конфронтанционна среда, счита пък Петрова.

Вижте още във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР