Надзорният съвет на чешката енергийна група ЧЕЗ е одобрил сделката

...
Надзорният съвет на чешката енергийна група ЧЕЗ е одобрил сделката
Коментари Харесай

ЧЕЗ одобри сделката с Инерком за активите си у нас

Надзорният съвет на чешката енергийна група ЧЕЗ е одобрил договорката с българската компания " Инерком " за продажбата на активите й в България, заяви компанията в четвъртък.

Цената на договорката не се показва, съгласно неофициална информация тя е за 320 млн. евро или 617 млн. лева Пакетът включва седем сдружения с присъединяване на ЧЕЗ – " ЧЕЗ България ", " ЧЕЗ Електро ", " ЧЕЗ Разпределение ", търговецът на ток " ЧЕЗ Трейд ", хайтек компанията " ЧЕЗ ИКТ ", както и два ВЕИ-парта в Орешец и Бара.

В известието се показва, че четиринадесетгодишните вложения на групата в България са довели до обща позитивна възвращаемост.

ЧЕЗ влезе в българската енергетика, приватизирайки през лятото на 2004 година 67 на 100 от електроразпределителните сдружения в София, София-област и Плевен против 281.5 млн. евро. През годините вложенията й надвишиха 500 млн. евро, а фирмите бяха преструктурирани.

Останалият 33-процентен дял в електроразпределителното и електроснабдителното сдружението станаха благосъстоятелност на капиталови медиатори през 2012 година и сега акциите се търгуват на българската фондова борса. По-голямата част от тях са благосъстоятелност на пенсионни фондове.

По закон купувачът би трябвало да направи и търгово предложение към дребните акционери в двете обществени сдружения. Така на " Инерком " ще й трябват нови средства отвън обезпечените към този момент 320 млн. лева

ЧЕЗ напомня, че откакто разгласи продажбата на активите си в България е получила няколко индикативни предложения от евентуални купувачи, само че най-високата цена била предоставена от " Инерком " и тя надхвърляла пазарната стойност на продаваните активи.

В четвъртък договорката е била утвърдена от Надзора на чешката компания, само че тя предстои на позволение и от българската Комисия за защита на конкуренцията.

Подписването на контракта за продажбата ще е в идващите дни.

Сделката обаче няма да повлияе интернационалното арбитражно дело против България, заведено през юли 2016 година за стотици милиони евро пред интернационалния трибунал на Световната банка. Тази стъпка бе подхваната " след редица интервенции на българските институции, които вредят на активността на ЧЕЗ в България и в дълготраен проект заради сериозната обстановка на локалния енергиен пазар, която не се усъвършенства ". Сега компанията показва, че дейностите й против страната по това дело ще продължат.

Решението по договорката бе предстоящо, поради това, че до 22 февруари трябваше да приключат финалните одити на предоставените банкови гаранции по договорката от " Инерком ". Явно те са били позитивни, откакто надзорът е дал финалното си утвърждение.

Чешката компания не показва дали взетият от " ЧЕЗ Разпределение " през ноември 2016 година заем за 116 млн. евро от Европейската банка за възобновяване и развиване е част от договорката. Запознати настояват, че той ще се поеме от " Инерком " и за него също ще се търси финансиране, за каквото към този момент били водени диалози с Българската банка за развиване, за която Mediapool писа, че ще поддържа договорката, само че финансовата институция отхвърли да е поръчител по договорката.

Попитани от Mediapool дали са водени диалози с " Инерком " в тази посока, от ББР обявиха, че не могат нито да потвърдят, нито да отрекат сходна информация и могат да разясняват единствено обстоятелства.

" Инерком " стана известна около покупката на бизнеса на ЧЕЗ у нас. Регистрираната в Пазарджик компания има три фотоволтаични парка - в Априлци, в панагюрското село Елшица и " Хаджийски ливади " към Пазарджик. Дружеството, притежател на Гинка Върбакова, е записано с капитал от 10 хиляди лева, а съгласно последния му финансов доклад има облага от малко над 1000 лева

Предполага се, че взетите банкови заеми за заплащането по договорката са обезпечени с придобиваните активи.

В енергийните среди настойчиво се твърди, че " Инерком " е подставено лице.

Повече детайлности по договорката евентуално ще излязат при решението на антимонополната комисия, което прави оценка на придобиването и желанията на новия притежател.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР