Надяваме си договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан

...
Надяваме си договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан
Коментари Харесай

Външният министър очаква през август да бъде подписан договорът с Македония за добросъседство

Надяваме си договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан през август, сподели пред публицисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила. Тя подсети, че процесът е дълъг, почнал още през 2008 година и минал през 11 кръга от договаряния досега.

Ние постоянно сме били отворени, само че в това време не сме получавали такава реакция от страна на предходните държавни управления /преди това на Зоран Заев/, акцентира вицепремиерът.

"Документът ще бъде подписан в два екземпляра, на двата публични съгласно конституциите на България и Македония езика. Тази уговорка е непроменима, повече взаимни отстъпки няма накъде да вършим ", безапелационна е Захариева.

По думите й, подписването на контракта би било доста явен знак за това, че Македония на процедура желае да промени отношението си към България, само че не е задоволително изискване. Така Захариева отговори на въпрос дали ще има взаимно честване на Илинденско-Преображенското въстание. Общото честване на персони и дати, акцентира тя, стартира още с визитата на Заев и Борисов на паметника на цар Самуил. Тогава пристигна и поканата от македонската страна за общо отбелязване на Илинденско-Преображенското въстание, призната от Борисов, означи министърът.

Вицепремиерът отхвърли да има информация - по формален или всекидневен път, за брожения във Франция и Холандия против българското европредседателство. Това са спекулации, разяснява тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР