Надяваме се, че така държавата поне по някакъв начин ще

...
Надяваме се, че така държавата поне по някакъв начин ще
Коментари Харесай

Словения връща на хората ковид глобите, обяви локдауна за противоконституционен

Надяваме се, че по този начин страната най-малко по някакъв метод ще поеме моралната отговорност за грешките, споделя един от вносителите на признатото към този момент от Народно събрание предложение

Всички в Словения, санкционирани по време на коронавирус пандемията поради нарушаване на която и да е противоконституционна мярка, въведена по време на противозаконните локдауни, ще получат парите си назад. Отделно с това престъпното им досие ще бъде изчистено. Такова решение е взело държавното управление по-рано тази седмица. Така страната се трансформира в първата в Европа, която публично признава, че е направила неточност по време на пандемията и основава казус за други страни на Стария континент да създадат същото, следвайки положителния образец.

Между март 2020 и края на март 2022 година са регистрирани повече от 62 000 случая на нарушавания на разпоредбите в локдауна. Общият размер на платените санкции възлиза на над 5.7 млн. евро. Близо 30% от тази сума, към 1.7 млн.евро, са били платени преди новот държавно управление да анулира разпоредбите през юни 2022 година Според новото законодателство, всички тези суми ще бъдат върнати. Висящите санкции на неплатилите пък ще бъдат анулирани.
Конституционният съд в Словения преди близо година се произнесе по дело за това дали са били законни въведените ограничения по време на пандемията. Оказа се, че не са били, оповестява .

„ Уверен съм, че с новия закон, държавта най-малко по някакъв метод ще поеме морална отговорност за вредите и неправдите по време на локдауна против жителите ѝ. Нарушени бяха човешки права по един изцяло неконституционен ред и в развой на дълготрайно превишаване на полицейските права ”, споделя един от народните представители, внесли към този момент признатото предлагането за разискване преди няколко седмици.

Решението в Словения слага под въпрос и санкциите в други страни. В България да вземем за пример, още при започване на пандемията, имаше няколко неуместни случая във Варна, при които хора получиха солидни административни санкции поради разходка в Морската градина. Интересното е, че у нас този развой, който в този момент се следи в Словения, тече също, само че по доста по-пасивен метод. Той се показва в това, че всеобщо съдът връща като противозаконни издадените санкции. А повода, както сме писали нееднократно, се дължи на това, че всички ограничения в България, бяха въведени със заповед от министрите на опазването на здравето. Заповед, която в множеството случаи нарушаваше в случай че не Конституцията, то най-малко няколко настоящи закони, признати няколко години по-рано.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР