Надявам се в следващия парламент емоциите да бъдат туширани и

...
Надявам се в следващия парламент емоциите да бъдат туширани и
Коментари Харесай

Нинова: В 45-ия парламент БСП беше остров на стабилност


Надявам се в идващия парламент страстите да бъдат туширани и да надделее разсъдъкът, тъй като, трети избори биха били пагубни за страната и за хората. Това разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

Тя бе безапелационна, че в 45-ия парламент Българска социалистическа партия е била остров на непоклатимост, на поредност, на праволинейност, на предсказуемост и на разсъдък.

Нинова очерта трите съществени цели, които социалистите са си били сложили в Народното събрание - битката до дъно с модела на Борисов, приемането на социално-икономически и здравни ограничения и Изборния кодекс.

Какво е направила Българска социалистическа партия по тези цели и къде левицата се е разминала с другите партии, Нинова разяснява: " По първата бяхме поредни и незабавно внесохме мораториум за възбрана на дефинира действия на държавното управление на Борисов. Голяма беше изненадата ни, когато трите нови партии се възпротивиха на това. Защото това опонираше на обещанията им, че този модел ще го разградим до дъно. Втората стъпка, която предприехме, беше да забраним да се харчат парите " от прозореца на джипа ". Всички споделят, че това е неприемливо, само че само Българска социалистическа партия внесе промени в Закона за обществените финансите. Трите нови партии още веднъж отхвърлиха ".

Що се отнася до социално-икономическите ограничения, Нинова напомни, че са внесли законопроекти в помощ на млади фамилии, на деца, за преизчисляване на пенсиите, само че когато се стигнало до същинското гласоподаване, второто четене за преизчисляването на пенсиите, още веднъж Движение за права и свободи, ГЕРБ и новите партии са попречили това да стане факт.

" Слави Трифонов оня ден сподели, че преизчисляването на пенсиите е популизъм. Да го каже това на 2 милиона пенсионери, които живеят с 300-400 лева на месец ", разяснява Нинова.

" Актуализации на бюджета са правени по три пъти в годината, когато се е налагало, а в този момент още повече се постанова поради рецесията ", уточни водачът на Българска социалистическа партия.

" Що се отнася до третата ни цел - Изборният кодекс, това беше единственото взето решение от Народното събрание. С направените промени в една част изборите ще са по-прозрачни. Видеонаблюдението и машинното гласоподаване са спънка пред злоупотреби. Но за нас още веднъж стои огромна въпросителна - за какво новите партии, подкрепени от ГЕРБ и Движение за права и свободи, не одобриха нашето предложение за изчистване на описите от " мъртви души ". Каквато и технология да правиш, колкото и да е съвременна и модерна, когато описите са цялостни с " мъртви души ", резултатът ще е изопачен ", сподели тя по тематиката за признатия Изборен кодекс.

За идната акция и избори водачът на Българска социалистическа партия сподели: " Вероятно ще би трябвало да създадем промени в някои листи в акцията. Ние си взехме поука от грешките, анализирали сме ги и би било безразсъдно, в случай че не ги изправим. На тези избори получихме тежък резултат, тъй че ще създадем всичко допустимо този резултат да бъде усъвършенстван, отстранявайки позволените неточности. Сега е значимо какво ще създадем на идващите избори, тъй че след тях да има непоклатимост, предсказуемост, разсъдък и действителни ограничения, а не просто надвикване и непотребни страсти. "

Корнелия Нинова разкри, че на левицата й предстоят най-малко три пленума в идващите дни - на 15-ти, на 22-ри и на 30-ти, на които ще бъде разисквано всичко за идната акция.

" Вярвам, че резултатът за Българска социалистическа партия на тези избори ще е друг и то към по-добро ", сподели още Нинова.

" Засега комисията по проверката на ръководството на Борисов наподобява като предизборна акция, само че въпреки всичко зависи по какъв начин ще приключи. Всичко, което беше чуто и изнесено в тази комисия, може да даде резултат само, в случай че тези процеси се доведат до дъно по реда и разпоредбите, които съществуват в страната - прокуратура, следствие, вероятно обвинителен акт и присъди. Иначе би останало просто - един споделил едно, различен - друго и всичко да си остане в тази комисия “, разяснява водачът на левицата сканалните разкрития в комисията по проверка на ръководството. Тя избрани изнесената информация като потресаваща. Ако я вярна, трябват доста съществени и крути ограничения, безапелационна бе Нинова.

На въпрос за какво Българска социалистическа партия е върнала толкоз бързо мандата за сформиране на държавно управление, Нинова отговори: " Много деликатно обсъдихме всички разновидности и то подобен вид, който да е добър за България. Във всички останали, с изключение на този, в който взехме решение да върнем мандата, означаваше да продължим ръководството на Борисов и да закрепим модела, против който 4 години изрично и поредно се борим. "

" Шансът беше във втория мандат. Слави Трифонов трябваше да го оползотвори, тъй като хората му дадоха повече доверие. Ние декларирахме кардинална поддръжка за такова ръководство - за няколко надпартийни и национални значими целта. Това бяха проверката и доразграждането на модела " ГЕРБ ", социално-икономически и здравни ограничения за оправянето с рецесията, Изборният кодекс и Планът за възобновяване и резистентност ", сподели още Нинова.

Защо не се е постигнало обединяване в Народното събрание за разграждане на модела, съгласно Нинова разумните пояснение са две. " Едното е - от егоцентризъм на водачите и от тяснопартийния интерес. От мислене - " дано в този момент да отидем на избори, с цел да вземем повече гласове и да имаме повече мощ в идващия парламент ". Това беше неточност. Това ще са 5-6 изгубени месеци за България в условия на тежка рецесия. Виждате, че към здравна, обществена и политическа рецесия се наслагва и политическа. Другото би било нещо, което не знаем. Може би нещо прикрито, някакви сделки. Не можем да гадаем, само че няма друго пояснение ", разяснява тя.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР