Надявам се да се променят достатъчно и нормативно така нещата,

...
Надявам се да се променят достатъчно и нормативно така нещата,
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Локални фактори също са причина за скока на цените на тока и на парното

" Надявам се да се трансформират задоволително и нормативно по този начин нещата, че да имаме конкурентно възлагане на дейностите . За нещата, които до момента са се случили, думата ще имат способените органи. Ще бъде неприятно, в случай че в сегашната обстановка се е работило законосъобразно. Тогава би трябвало да си създадем изводите и да променим нещата час по-скоро ". 

Коментарът пред БНР е на Румен Гълъбинов, финансист и икономист. 

Вчера служебният кабинет разгласи, че по по този начин наречената процедура " ин хаус ", която се ползва в доста незабавни и крайни случаи. 

Според финансиста  местни фактори също са причина за повишаването на цената на тока, на парното и топлата вода

" Те са свързани и със свободното договаряне на енергийния пазар за снабдители на електрическа енергия, което не убеди обществеността, че се прави по верния метод ". 

По тематиката за пенсиите икономистът акцентира, че е необходимо преизчисляване на пенсиите , каквото не е правено от 2008 година. " Наложително е да се направи такова преизчисление. Надявам се, че с актуализацията на бюджета ще се внесе актуализацията най-малко на по-голямата част от пенсиите. С актуализацията на пенсиите ще се повдигне и тематиката за актуализацията на минималната работна заплата ". 

В предаването " Нещо повече " Гълъбинов добави: 

" Тригодишен проект за въвеждане на еврото от в този момент напред доста наподобява на това, което са създали Балтийските страни - Литва, Латвия, Естония. При две от тях - през валутен ръб. Ситуацията е сходна - валутният курс не се трансформира, само че имаме съображение за терзание за инфлацията . През идващите години би трябвало да обърнем огромно внимание на инфлацията - тя да не се отклонява фрапантно от тази в еврозоната. Цените би следвало да се трансформират повече от 5% закръгляване. Ние сме във валутен ръб и влизаме в различен валутен ръб, какъвто е еврозоната, т.е., не носим валутен риск, който би повлиял на цените ". 

По думите му  е реалистично да преминем към еврото с гратисен интервал на разплащане през 2024 година
Интервюто с Румен Гълъбинов можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР