Надявам се да не се стигне до актуализация на актуализацията.

...
Надявам се да не се стигне до актуализация на актуализацията.
Коментари Харесай

Нито стотинка няма да достигне до хората от помощта за горивата според КНСБ -

Надявам се да не се стигне до актуализация на актуализацията. Разчитам на разсъдъка на законодателната власт да заложи нов антикризисен пакет, който може да бъде финансиран с спомагателни пари, които ще дойдат от налози. 

Това съобщи основният икономист на КНСБ Любослав Костов по време на спорен конгрес за актуализацията на бюджета, мнението и настояванията на Конфедерацията. 

Според Костов мярката за подкрепяне на всеки консуматор с 25 ст. за литър гориво, е неефективна, тъй като " нито една стотинка " няма да доближи до хората.

" Според нас бюджетът е доста недооценен от позиция на приходите и доста занижен от позиция опциите за спомагателни разноски. Относно финансовата стратегия считаме, че няма да се извърши в размера от 8,2 милиарда лв. ", добави той. 

Той даде образец с това, че за четири месеца три пъти е имало три корекции на Брутният вътрешен продукт, като най-вероятно ще се наложи още една актуализация. 7 милиарда повече се чака да е брутният вътрешен артикул, по отношение на заложеното през февруари. Нищо не пречи през септември да има още една актуализация, в случай че сега не се заложи спомагателен антикризисен пакет от ограничения, а не в допълнение да се занижава бюджетното салдо. 

На форума от КНСБ показаха мнението на Конфедерацията за пакета от антикризисни ограничения, заложен в актуализацията. Според Костов акцент би трябвало да е нов растеж на минималната заплата, като още от 1 юли МРЗ би трябвало да стане 760 лв. , а даже и повече поради инфлацията. 

От КНСБ показаха, че са разбрали за ограниченията от медиите, а по-късно по предложение на синдиката са разисквани на НСТС. Оттам допълват, че заложените, защото поради високата инфлация могат да се съберат още 3 милиарда лв.. 

Според тях понижената ставка на Данък добавена стойност на хляба няма да понижи цената му и поради това оттова не поддържат мярката. Конфедерацията обаче поддържа връщането на Данък добавена стойност от 9 на 20% за виното и бира, тъй като, съгласно президентът на КНСБ Пламен Димитров " нито шопската салата поевтиня, нито алкохола ". 

КНСБ изрично поддържа мярката за увеличение на данъчните облекчения за деца , като я дефинира за " най-хубавата ". Синдикатът поддържа и ставката от 9% за доставки на централно отопление и природен газ. " Общият резултат от пониженото Данък добавена стойност е в размер на 65 млн. лв. по-малко доходи в бюджета ", изясни Любослав Костов, само че добави, че мярката ще обхване 15% от енергийните консуматори и 5% от потребителите за природен газ и по тази причина я поддържат. 

Любослав Костов сподели още, че КНСБ предлага да отпадне член 28 от Закона за обществените финанси, съгласно който оптималният размер на разноските по консолидираната фискална стратегия не може да надвишава 40 на 100 от брутния вътрешен артикул, тъй като и сега ги надвишаваме. " Видяхме, че член 28 е неефикасен ", добави той.

Исканията на главните членове на КСНБ

Основните членове на КНСБ дадоха своите оферти и претенции от юли до края на годината. 

Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители сподели, че е говорила с министъра на образованието Николай Денков, който е схванал какво желаят, само че е подхвърлил писмото им. Тогава са почнали диалози с депутати от Продължаваме промяната, които им обяснили, че за обучение ще има над 100 млн. лв., само че при разискването в НСТС, ги е нямало. 

Те упорстват за 125 млн. лв. за нарастване на заплатите от 1 юли до края на годината и 30 млн. лв. за издръжката на учебните заведения – общински и държавни. 

Лиляна Вълчева - ръководител на Висше обучение и просвета, сподели, че образованието е станало пленник на 20-те млн. лв., планувани за заплати в университетите. 

По думите й те са упорствали за тези пари и поради „ престижа на министър Денков, тъй като неговите промени се поддържат от синдиката, само че когато синдикатът е договорил едни пари, какво е това безсрамие на готово изчислени пари и хрумвания да се взимат. Това не е ли плагиатство? Кой иззема концепцията на синдиката и настройва обществото? “.

От думите на Вълчева и Такева се разбра, че съгласно тях за приблизително обучение ще трябват 372 млн. лв., от които 140 млн. лв. за хонорари, а за висше - 48,9 млн. лв., от които 40 млн. лв. за заплати. 

Вълчева дефинира Денков като " най-качествения " човек в " Продължаваме промяната ".

Председателят на ФНСДУО Кръстьо Боянов сподели от своя страна, че в държавната администрация не е било планувано нарастване. " Има напрежение на всички места, не знам по какъв начин устоят сътрудниците от локалните администрации ". По думите му 800 лв. е заплата специалист по контрола на единни разходни стандарти. Боянов уточни, че ще трябват общо 400 млн. лв. за администрацията. 

Пламен Радославов - зам.-председател на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето, напомни за провелия се през днешния ден митинг на чиновниците на НЗОК, като изясни, че той е сигнален. Оттам желаят най-малко 20% растеж на възнагражденията в бранша, като това ще коства 250 млн. лв.. 

Председателят на ФНСЗ Валентина Васильонова от своя страна изясни,че учените в Селскостопанската академия са дискриминирани, като даде образец със заплати в Българска академия на науките. По думите й ще трябват към 25 млн. лв. за бранша, от които 23 млн. лв. за възнагражденията. Според нея би трябвало да има обща методика за заплатите на учените. 

Пламен Димитров уточни, че КНСБ е отворена за всякаква промяна в администрация. " С промяната започнахме от Филип Димитров, още бях с черна коса. Все я вършим, вършим и не е станала ни повече, ни по-малко ", сподели той. 

За превоз и просвета ще са нужни надлежно по 210 и 56 млн. лв.

По думите му сред 120 и 130 000 души работят от администрацията - централна и локална, и това е от години: " Дойде един и уволни 10 000 души, само че постави други 10 000 ", съобщи Димитров. 

Националният секретар на КСНБ Ася Гонева сподели, че е рационално осъвременяването на пенсиите, само че не смятат метода за верен, тъй като в пенсиите влизат пари, които нямат нищо общо с приноса на хората. " Тези 60 лв., които ще влязат в пенсиите от първи юли, нямат нищо общо с приноса- става една каша сред обществено подкрепяне и обществено обезпечаване ", изясни Гонева. 

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов изясни, че организации се обръщат към КНСБ, като упорстват за митинги дейности. „ Не единствено ще подкрепим сходни дейности, само че и ще ги води, в случай че продължава обедняването на популацията “, сподели той.

Според него другата причина за обществено напрежение е липса за опция за договаряне на групови трудови контракти.

„ Работодателите също са подготвени на дейности - те желаят обезщетения поради цените. Готови сме да реагираме с митинги дейности до 24 часа, това е минималният период за законова процедура за сходни дейности “, добави Капитанов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР