Надписът върху ножа изписва hirila“, което означава малък меч“ на

...
Надписът върху ножа изписва hirila“, което означава малък меч“ на
Коментари Харесай

Най-старите руни в Дания, открити върху нож на 2000 години

Надписът върху ножа изписва „ hirila “, което значи „ дребен меч “ на староскандинавски.

Археолози в Дания откриха нож на 2000 години, за който се счита, че е изписан с най-старите руни, откривани в миналото в страната.

Руническият надпис, издълбан в писмеността на най-ранния писмен език на Дания, е гравиран в 8-сантиметрово желязно острие, открито в гроб под урна в Титгенбюен на остров Фунен, източно от централния град Одензе.

„ Това е в действителност изключителна находка. Може да не наподобява на нищо, малко парче острие на нож, сега ръждясало. Но е огромно, тъй като е обвързвано с доста, доста малко находки с надписи от толкоз ранен интервал “, сподели музейният контрольор в Национален музей на Дания, Петер Пенц.

Всеки от петте знака е висок към 0,5 cm, следван от три вдлъбнатини, които изписват думата „ hirila “, което значи „ дребен меч “ на староскандинавски.

" Какво е тогава Малкият меч? Ние го тълкуваме като името на ножа, само че по принцип може да е и името на притежателя на ножа, 150 години след раждането на Христос напълно тъкмо ", сподели Якоб Бонде, контрольор на музея, в музея Møntergården.

„ Малкият меч “ е открит в Титгенбюен източно от Одензе и единствено на 15 километра от мястото, където през 1865 година е открит гребен от същия интервал с рунически надпис „ harja “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР