Надникнахме в реставрационното ателие на Националната галерия, за да видим

...
Надникнахме в реставрационното ателие на Националната галерия, за да видим
Коментари Харесай

Как се реставрират иконите за една изложба?

Надникнахме в реставрационното ателие на Националната изложба, с цел да забележим от близко по какъв начин се приготвят творбите преди да бъдат подредени в галерия.

Преди четири години, когато музеите за българско и за задгранично изкуство се сплотяват, тогава и техните реставрационни ателиета са сливат в огромна и съвременна лаборатория.

Снимка: btvnovinite.bg

Всяко произведение, преди да бъде изложено в галерията, би трябвало да премине първо през лабораторията за реституция и консервация.

През нея годишно минават стотици произведения, за които 15 реставратори поставят специфични грижи. За някои от творбите е нужна интервенция, която трае с месeци, а други имат потребност единствено от " козметични процедури ".

Д-р Милена Донкова, основен реставратор в лабораторията на Националната изложба ни сподели разчистване на икони. Тя ни описа по какъв начин избрани препарати имат за цел да спрат развиването на микроорганизми вероятно, които биха се появили и по какъв начин всяка година е належащо едно такова превантивно разчистване на експозицията.

" До огромна степен положението зависи на първо място от това да му бъде обезпечена подобаващата среда. Влажност, температурни параметри да са в рамките на естественото ", споделя тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Дървените панели са извънредно податливи на влажно-температурните параметри. При тях едно вариране на тези параметри се оказва от време на време и съдбовно. Винаги се стартира с една цялостна стерилизация на творбата, подсилване, разчистване. Почистване на повърхностни замърсявания, разчистване на лака, в случай че е належащо. Възстановяване на изчезналите сектори и надлежно към този момент ретуш или цветната реинтеграция.

Като всеки обект, формиран от естествени материали, по този начин и картините и иконите губят блясъка си с времето. Затова в лабораторията на Националната изложба експерти се грижат за тяхното подсилване.

" Това значи възобновяване на позагубените в автентично произведение връзки сред другите пластове ", изяснява Тодор Бръчков, реставратор в лабораторията.

" С годините те губят своите качества и оттова настава и разслояването. В огромна степен това е рисков фактор, както виждате и от тази икона – това значи загуби на изящен пласт ", споделя още той.

Снимка: btvnovinite.bg

Тодор Бръчков поставя японска хартия благодарение на лепило на заешка основа!

" Това е от най-висшите фракции на колагените, т.е.на животинските лепила – така наречен заешки туткал. Той в действителност се получава при съответната обработка на заешки кожи и се води в средите на експертите като най-качественият туткал ".

А с цел да може да се датира едно произведение, се употребяват още по-сложни способи.

" Иконите, които се намират зад мен, са две икони от църквите в Несебър. Това са средновековни двустранни икони”, ни демонстрира доктор Борислава Попова, реставратор в Националната изложба.

Вече можем да проследим историята на всяко произведение досега на неговото основаване.

" Със снимане в инфрачервена светлина може даже да се види първичната рисунка на изображението. Не единствено при икони, това се употребява и при маслени картини. При пастели, при всевъзможен тип живопис. Особено при иконите от доста огромна помощ са заснемания с рентгеново излъчване, което в действителност дава долните живописни пластове, които могат да бъдат различени. Понеже те проникват на доста по-голяма дълбочина ".

Последният стадий е полагането на тези икони в Музея на християнското изкуство в криптата на храма " Св. Александър Невски ", където те с нов искра ще носят духа на времето си!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР