Надеждите, че третият мандат ще се реализира успешно под някаква

...
Надеждите, че третият мандат ще се реализира успешно под някаква
Коментари Харесай

Разривът между ИТН, ДБ и ИБГНИ става необратим

Надеждите, че третият мандат ще се осъществя сполучливо под някаква форма, са на път да угаснат дефинитивно. Формациите, от които се чака да основат ръководещо болшинство, стават все по-остри една към друга, а позициите им явно се раздалечават, освен това необратимо. Това личи в езика, който употребяват едни против други - в него се намесват думи и изречения като разпределение на порции, мафия и двуличие.

Има Такъв Народ презира другите - разпределят с шушукане порциите
Първи започнаха от „ ИТН “ (ИТН) с декларация, която депутатът от партията Виктория Василева изчете в коридорите на Народното събрание. Заобиколена от водещите фигури на Има Такъв Народ, Василева остро нападна „ Демократична България “ (ДБ) и „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “ (ИБГНИ), с които до неотдавна разговаряха за стратегия и политики, обвинявайки ги в двуличие и безсрамие.
Депутатът от Има Такъв Народ разказа по следния метод обединенията, които доскоро им бяха евентуални съдружници: „ Парламентаризмът се свежда до: „ Моля ви, направете държавно управление, тъй като в идващия парламент няма да влезем. “ Парламентаризмът е имитация от вида: „ Махнете този, сложете който и да е, единствено друг. “ Парламентаризмът е подготвеност на един господин да се жертва за министър, единствено дето никой не го е канил. Това е техният парламентаризъм, само че не нашият и в никакъв случай няма да бъде. “
„ За тях е безсрамие, че предложихме държавно управление с 65 народни представители. Не беше ли безсрамие в 45-ия парламент, когато бяхме 51, да ни умоляват със сълзи на очи да създадем държавно управление, и то без условия, тъй като се опасяваха от избори?! “, негодуващо попита депутатът от Има Такъв Народ. И съобщи, че Демократична България и ИБГНИ са взели участие в експертните диалози за обща стратегия, единствено с цел да прикрият своето предпочитание да си проправят път към постове и въздействие.
Поведението на сътрудниците й, което постоянно предизвикваше отвращение с агресивността и безпардонността си, тя оправда по този начин: „ Ние просто сме почтени и същински. Не се крием зад лицемерни усмивки и кухи изречения. Очевидно е, че не са привикнали на подобен език и на такова държание. Свикнали са всичко да се урежда с шушукане по ъглите на Народното събрание за предварителното договаряне на порциите. “
Василева разгласи, че офанзивите против партията са създали структурите й още по-единни и решителни. И приключи с откъс от ария на Слави Трифонов: „ Време е някой да изхвърли боклука. “ Не стана ясно кого има поради, само че не изглеждаше като че ли приказва единствено за ГЕРБ, които се заканват да изчегъртат.

Българска социалистическа партия недоволства от "задкулисието " на Демократична България
По същото време, когато Василева обясняваше какво ги разделя с Демократична България и ИБГНИ, соцлидерът Корнелия Нинова заприказва негодуващо от парламентарната естрада съответно против десните. Причината бяха вчерашните думи на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, че обединението му няма да поддържа държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия. Според Нинова по този начин се постановат разграничителни линии сред обединенията, които вероятно биха могли да осъществят третия мандат. "Ама вие още не знаете какво ще предложи Българска социалистическа партия, в случай че президентът й предложи мандат. Ей по този начин, априори и напук, няма да ни подкрепите. И какво? Отиваме на трети избори – зимата, в коронавирус рецесия, в икономическа и обществена рецесия, без бюджет и без пари за хората ", установи лидерът на левицата.
Тонът й стана заплашителен, когато стана въпрос за това на кого президентът Румен Радев ще предложи третия мандат. "Не се месете в пълномощията на президента. Единственият, който може да реши по какъв начин да се развият нещата оттук-нататък, е той. Не му поставяйте условия и не му извивайте ръцете. И не ни подлагайте на пазарлъци: вие се откажете, ние ще го вземем, ще ви дадем това или това. Не сме се борили 4 години, с цел да се почистим от задкулисие и зависимости, с цел да ни вкарате назад там ", гръмко разгласи Нинова.
Порица и всички за раздорите посред им: "Уважаеми сътрудници от партиите на митинга, хванахте се за гушите, поставихте разграничителни линии, наричахте се какво ли не между тях – с обидни думи, с персонални квалификации. Надделяха партийни и групови ползи. Взаимно се обвинявахте, че едните са на Прокопиев, другите са на Пеевски. Решихте, че смяната на модела може да изчака, до момента в който се разберете. Е, какъв брой да изчака? Липсата на държавно управление на смяната и на трайно болшинство зад него бетонира досегашния модел. " И разгласи, че левицата е подготвена да организира диалози с всички, в случай че президентът й връчи мандата.

ИБГНИ предизвестява, че мафията е на терена
На предизвикването на Има Такъв Народ малко по-късно реагираха от ИБГНИ - освен това също толкоз нападателно. От името на обединението единият от водачите й Мая Манолова упрекна хората на Трифонов, че трансформират българските жители в заложиници на своите партийни ползи.
"Колко прищевки още? Кой стои зад маневрите по терена? Чии ползи обслужва целенасоченото предизвикателство на безпорядък? Кой дирижира този спектакъл на парадокса? Докога един политически център на задкулисието ще продължава това – до момента в който му харесат депутатите в парламентарната му група? Не е ли това подмяната? Не са ли това ритуалните танци, с които да се скрие сянката и дългата ръка на Движение за права и свободи зад паравана на предлагания кабинет? ", дълго изрежда метафори Манолова, с които вкара Има Такъв Народ в познатия дискурс за "задкулисието ".
Този път някогашната социалистка реши да посочи и къде тъкмо вижда "дългата ръка " на догановата партия - в поканата за съвещания, която Има Такъв Народ насочи към придвижването, в съвпадащите им офанзиви против някои от служебните министри и в общото предложение за основаване на анкетна комисия за Буджака.
Манолова разгласи, че ИБГНИ ще постави всички старания за реализирането на третия мандат, като това, по думите й, би трябвало да стане в диалози сред всички обединения, без ГЕРБ и Движение за права и свободи. С други думи, всичко правено до момента да се стартира изначало. Не се разбра по какъв начин ще се водят тези диалози при всички обвинявания, които обединенията изсипаха една против друга. Докато говореше за разговор, Манолова вадеше и изказвания като: "Г-н Борисов си отиде, само че мафията е на терена. Те са в този момент против хората. Те купуват поддръжка, сглобяват кабинети-марионетки. Тези пари в този момент са против нас и против парламентаризма. "

Движение за права и свободи посреща офанзивите с подигравка
Усилията на Манолова да навърже Има Такъв Народ с партията на Ахмед Доган предизвиха отговора на водача на придвижването Мустафа Карадайъ. Той посочи, че някогашната социалистка разчита на късата памет на жителите, когато приказва по този начин. "Кой стои зад вашите маневри? Ако погледнете вашата биография, най-вероятно там ще видите едно твърдо Движение за права и свободи зад вас ", иронично се обърна Карадайъ към Манолова, а пленарната зала реагира с ръкопляскания. След което той добави: "А сега най-вероятно един политически център, който за цялата общност се знае, че е една олигархично-медийно-НПО група. "
Лидерът на Движение за права и свободи акцентира на слабостите на новите обединения, показали се след изборите: "Виждаме начало на ново безвремие. Виждаме политическа отпадналост, липса на визия, липса на експертен потенциал, неявяване на разговор, неявяване на взаимно почитание и толерантно държание. " И ги предизвести: "Този път няма да мине номера с анти-ДПС изразителност да прикривате политическата си отпадналост. "

Людмил Илиев, "Сега "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР