Надежда Драгова е български филолог, писател, драматург и културолог, професор

...
Надежда Драгова е български филолог, писател, драматург и културолог, професор
Коментари Харесай

Родена е Надежда Драгова, български литературовед и драматург

Надежда Драгова е български лингвист, публицист, драматург и културолог, професор по възрожденска литература и старши теоретичен помощник по балканистика
Родена е на 18 февруари 1931 година в град Раднево. През 1952 година приключва Софийския университет, компетентност „ Българска лингвистика “. През 1971 година е измежду създателите на Висшия педагогичен институт в Шумен. От 1988 до 1992 година е теоретичен началник на Научния център „ Преславска книжовна школа “. Била е помощник на учения Петър Динеков в региона на фолклор, старобългарска и българска възрожденска литература.
 Родена е Тинка Краева, българска актриса Родена е Тинка Краева, българска актриса
Тинка Панайотова Краева е българска оперетна актриса. Заедно с Мими Балканска и Коста Райнов е част от златното потомство на българския...
Автор е на пиеси. Като драматург работи в креативен тандем със брачна половинка си Първан Стефанов. Техни пиеси са „ Има господ Перун “ (1963, известна също като „ Единадесетата заповед “ и „ Еретици “), „ Между два изстрела “ (1967), „ Хлеб наш насущний “, „ Светът от майка е роден “ и „ На война като на война “ (1972). Написва драмата „ Жарава “.
Извършва педагогическа активност. Преподава българистика и балканистика в Букурещкия, Белградския и Свободния университет на Западен Берлин. Води лекции във ВИИИ „ Николай Павлович “, Шуменския университет и Югозападния университет „ Неофит Рилски “.
Членува в разнообразни български и интернационалните организации. Сред тях са Съюза на българските писатели (до 1994), Сдружението на българските писатели и Международната асоциация на дамите драматурзи.
Научните ѝ ползи са в региона на старобългарската и възрожденската литература, кирилометодиевистиката, балканистиката и културологията. Публикува студия и публикации в тези области. Тя е старши теоретичен помощник по балканистика и професор по възрожденска литература.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР