Над повърхността на едно от водохранилищата в мексиканския щат Чиапас

...
Над повърхността на едно от водохранилищата в мексиканския щат Чиапас
Коментари Харесай

Потънал храм изплува в Мексико

Над повърхността на едно от водохранилищата в мексиканския щат Чиапас се появи 400-годшен храм. Поради връхлетялата югоизточната част на страната суша равнището на водата е спаднало на практика с 24 метра, заради което се вижда огромна част от потъналите руини, оповестява The Independent.

По оценка на архитектите храмът е бил издигнат през XVI век от испанските колонизатори. Над водата изплували стените на зданието, чиято височина тук-там доближава 10 метра. Дължината на откритата постройка е към 61 метра, ширината – 41 метра.

Храмът, който бил потънал през 60-те години на предишния век заради строителството на язовир наоколо, не за първи път се появява на повърхността на изкуствения водоем.

През 2002 година равнището на водата спаднало толкоз, че ценителите на архитектурата можели да прегледат руините от вътрешната страна. Този път екскурзиите се организират от локални риболовци на своите лодки.

Храмът се свързва с името на първия непрекъснат свещеник в Чиапас – Бартоломе де лас Касас (Bartolome de las Casas), отбелязва изданието, представено от Lenta.ru. Смята се, че той е издигнал храма дружно с група свещеници, когато дошъл в Мексико през 40-те години на XVI век.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР