Над половин милион българи вече са ползвали приложението на НАП,

...
Над половин милион българи вече са ползвали приложението на НАП,
Коментари Харесай

Появи се разминаване между справката в НАП и изтеклите масиви


Над половин милион българи към този момент са употребили приложението на Национална агенция за приходите, с цел да ревизират за себе си дали са измежду засегнатите от теча на данни.

Още преди няколко дни IT експерт открива персоналните си данни в изтеклите масиви. Според справката на Национална агенция за приходите обаче подобен няма. Обяснява си разминаването с неточност в софтуера на приложението.

От приходната организация обясниха за БТВ че сега се съпоставят близо 70 милиона самостоятелни записа.

Когато това завърши, ще знаем за кого какъв вид информация е била публикувана. Ние сме удостоверили, че ЕГН изцяло съответствува. Ние нямаме сигурност, че информацията, публикувана обществено, не е манипулирана, разяснява представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

Появи се обаче и още един проблем с приложението. От през вчерашния ден пък Огнян Кръстев чака отговор от Национална агенция за приходите.

Има случаи, в които изпращането на есемес се забавя. Затова разрешаваме изпращане на до три информации, разясни Бъчваров.

Огнян Кръстев обаче твърди, че три пъти е пускал данни за информация – и в трите случая не се случвало нищо.

Какви съответно данни на всеки човек са изтекли Национална агенция за приходите ще е наясно до няколко седмици. Едва по-късно правосъдният иск ще е вероятен, отбелязва юрист Милена Гонева.

Ненужното закъснение за даване на съответна информация на засегнатите усилва смута, както и основава по-голямо поле за измами и злоупотреби, разяснява тя.

От Асоциацията за небанково кредитиране успокояват, че даже и опит за приемане на бърз заем с изтеклите данни би бил кръстосан и няма риск от такива злоупотреби.

Междувременно изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите продължава да е в отпуск. Галя Димитрова ще е на работа в понеделник.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР