Над пет милиона израелци вече са ваксинирани с препарата на

...
Над пет милиона израелци вече са ваксинирани с препарата на
Коментари Харесай

Израел: десетки случаи на миокардит след втората доза от препарата на BioNTech/Pfizer


Над пет милиона израелци към този момент са имунизирани с препарата на BioNTech/Pfizer. Сега излиза наяве, че са регистрирани десетки случаи на инфектиране на сърдечния мускул след втората доза. Засегнати са най-вече млади мъже.

Дози от имунизацията на BioNTech/Pfizer

Израелското здравно министерство проверява случаи на миокардит по отношение на имунизациите против Ковид-19 с препарата на BioNTech/Pfizer. Според предварителни данни от проучване, в страната има " десетки случаи " на миокардит при общо над 5 милиона имунизирани. Реакцията е настъпила след слагането на втората доза от имунизацията, заяви израелският координатор на битката против пандемията Нахман Аш.

Според информации в израелските медии, множеството пациенти, развили миокардит, са били изписани от болничното заведение в положително положение. Двама души без съпътстващи болести - една 22-годишна жена и един 35-годишен мъж - са умряли. Но с цел да бъде доказана диагнозата, са нужни спомагателни проучвания, се показва в информациите.
Редакцията предлага
Какво може да аргументи миокардит?

Възпаления на сърдечния мускул могат да настъпят във всяка възраст. Често те биват причинявани от вируси, само че причина за миокардит могат да бъдат и бактерии, гъбички или паразити. Обикновено възпалението настава няколко дни след вирусна зараза. Чести признаци са изнемощялост, температура, затруднено дишане (задух), болки в гърдите и сърцетуптене. Възпалението обаче може да протече и без признаци. Често то отминава без да оставя последствия, само че не е изключено и да има такива - да вземем за пример сърдечна уязвимост. Смъртните случаи са доста редки - да вземем за пример поради прекъсване на сърдечната активност.

Не е ясно дали броят на пациентите с развъртян миокардит е извънредно висок, както и дали има директна връзка с имунизирането. Да се потвърди такава връзка обаче е доста мъчно, защото нормално миокардитът протича без затруднения и може да бъде породен от разнообразни вируси. В минали години също е имало почти същия брой случаи.

В новото проучване обаче се приказва за петкратно по-висока заболеваемост при младите мъже, пишат израелските медии. При смесени възрастови групи нещата наподобяват по този начин: 1 случай на миокардит на 100 000 имунизирани. Същевременно при по-младите мъже: 1 случай на миокардит на 20 000 имунизирани.

Почти 60% от израелците са имунизирани

От Pfizer са дали отговор на питане на организация Ройтерс, че са осведомени с " наблюденията на израелските служби, свързани с миокардит при млади мъже, имунизирани с препарата на BioNTech/Pfizer ". Посочва се още, че от компанията изследват всички нежелани резултати, а в тази ситуация с миокардита не се вижда по-висока от естествената заболеваемост измежду популацията. " За момента няма никакви индикации за това, че имунизирането против Ковид-19 с препарата на BioNTech/Pfizer може да е обвързвано с нараснал риск от инфектиране на сърдечния мускул “, показват още от компанията.

Израел е водещ в света по темпове на имунизиране. Почти 60 % от 9,3-милионното население на страната към този момент са имунизирани с препарата на BioNTech/Pfizer. Опитът дотук демонстрира, че имунизацията предотвратява проявата на признаци на Ковид-19, както и по-тежко протичане на заболяването.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР