Над милион са вече гласовете, подадени в чужбина за втория

...
Над милион са вече гласовете, подадени в чужбина за втория
Коментари Харесай

Подадените в чужбина гласове за втория кръг на изборите за президент на Турция надхвърлиха милион

Над милион са към този момент гласовете, подадени в чужбина за втория тур от президентските избори в Турция, оповестява турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, представена от Българска телеграфна агенция. 

По данни на Висшата изборна комисия от нощес, броят на хората, дали своят вот в дипломатическите представителства на Турция зад граница, е превишил един милион.

Гласуването в чужбина за балотажа сред президента Реджеп Ердоган, който се бори за нов мандат, и неговия противник от опозицията Кемал Кълъчдароглу, стартира на 20 май. Гласуването в дипломатическите задачи ще завърши на 24 май, а на граничните пунктове ще продължи до 17 часа локално време на 28 май - датата, на която ще бъдат извършени изборите в Турция.

Около 3,4 милиона турци имат право да гласоподават в чужбина. В Германия се намира най-голямата турска диаспора, където към 1,5 милиона турски жители имат право на глас.

На първия тур на изборите на 14 май Ердоган, претендент на коалиция, известна като Републикански алианс, получи 49,5 на 100 от гласовете, а водачът на шестчленния опозиционен Национален алианс Кемал Кълъчдароглу - 44,89 %. Синан Оган от Алианса АТА бе подсилен от 5,17 на 100 от гласувалите и отпадна от конкуренцията за президентския пост. Днес следобяд той се чака да разгласи кого ще поддържа на балотажа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР