Над десет хиляди румънци отново излязоха на протест в центъра

...
Над десет хиляди румънци отново излязоха на протест в центъра
Коментари Харесай

Протестите срещу съдебната реформа в Румъния не стихват

Над 10 хиляди румънци още веднъж излязоха на митинг в центъра на Букурещ в неделя вечерта против предлаганите промени в законодателството, които съгласно критици ще създадат по-трудни наказванията за корупция измежду висшите кръгове, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Около 20 000 души участваха в митинги в останалата част на страната, отбелязва " Ройтерс ".

Демонстрантите се събраха пред постройката на държавното управление. Подобни митинги се състояха и в градовете Клуж и Яш. Участниците надуваха свирки и скандираха " Правосъдие, а не корупция ". Според тях предлаганите закони ще слагат правосъдната система под засилен политически надзор.

Хиляди румънски магистрати, Европейската комисия и румънският президент Клаус Йоханис подлагаха на критика препоръчаните законови промени.

АП напомня, че редица високопоставени политици от ръководещата коалиция чакат следствия за корупция против тях, само че настояват, че те са политически стимулирани.

Преди три седмици специфична парламентарна комисия стартира диспути по законопроекта, който ръководещата партия желае да утвърди до края на годината.

Комисията е ръководена от Флорин Йордаче, някогашен министър на правораздаването, който подаде оставка през февруари поради направен от него законопроект за корупцията, провокирал най-големите улични митинги от 1989 година

Един от най-оспорваните промени в плануваните промени е за надзорна конструкция, която да управлява държанието на магистратите, метода, по който се назначават основните прокурори и правото на президентско несъгласие върху избора на претендентите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4616)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР