Над 97 спецакции от края на август досега са проведени

...
Над 97 спецакции от края на август досега са проведени
Коментари Харесай

Масово явление “Корпоративен вот”: Работодатели изнудват служителите си за кого да гласуват

Над 97 спецакции от края на август до момента са извършени по отношение на купения избор. Това заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи гл. комисар Петър Тодоров пред Българска национална телевизия.

Разкрити са над 550 закононарушения, формирани са над 420 досъдебни и бързи производства. Задържани са 446 лица, издирени са 114 души, оповестени за общодържавно търсене. Издадени са над 4300 актове за определяне на административно нарушаване и близо 1250 предупредителни протокола.

Акцията на полицията против търговията с гласове и корпоративния избор към този момент обгръща цялата страна и ще продължи до 24ч. на 2 октомври.
Между 50 и 100 лв. се търгува един глас, регистрираха от Министерство на вътрешните работи.
Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев разяснява, че през тази акция сигналите са по-малко от тези на предходни избори. Наблюдават се обаче нови схеми – най-много, свързани с по този начин наречения корпоративен избор.

“Много постоянно тези, които обезпечават занаят на по-голям кръг от хора, вършат опити да повлияят на метода, по който те ще гласоподават. Такива практики се следят при обезпечаването на дърва за огрев, в областта на публичните поръчки, заложните къщи и пунктовете за изкупуване на цветни метали. ”, разгласи Демерджиев.

Констатирани са и региони, в които огромна част от популацията са оповестили, че са с тежки здравословни проблеми и са поискали да гласоподават с хартиена бюлетина.

“Реагираме на всеки един сигнал, без значение от кого против кого е подаден. Не чакам нашата работа да завърши в среднощ на 2 октовмври. Вероятно идващите дни ще има още акции. ”, сподели Демерджиев.

В същото време стана ясно, че
всички машини за гласоподаване потеглят пломбирани от склада, в който се съхраняват.
Те ще бъдат с защита до идването си по местопредназначение и никой няма да има нерегламентиран достъп до тях.

“До момента нямаме сигнали за проблеми с машините. Те се включват на старта на изборния ден. Преди това се вършат проби. За всяка машина дава отговор механик, който ще се намеси, в случай че възникне механически проблем ”, сподели пред NOVA NEWS представителят на ЦИК Цветозар Томов.

Експертът изясни, че машините, които са с демо версии се прибират назад и ще бъдат прибрани преди да стартира изборния ден. Ако няма работеща машина в дадена секция, ще се минава на хартиено гласоподаване. Над 2 000 механически лица дават отговор за машините в изборния ден.

„ Всичко допустимо, с цел да има сигурност, е направено. Рискът от манипулиране с машини е по-нисък в сравнение с при гласуването с бюлетини. Не споделям, че е невероятно. Няма технология, която не може да бъде пробита. Засега изборните измамници в България не са напипали задоволително ефикасни схеми за машинация при гласоподаване с машини. Но, това може да се случи и в неделя. Ще се прави съпоставяне сред броя разписки и регистрираното от машините. Доста е трудоемко. Води до в допълнение натоварване на секционните изборни комисии. Но, ЦИК взе това решение и тъй като то беше предложено от Министерство на електронното ръководство, и тъй като в българското общество има съмнение ”, сподели Томов.

Той посочи, че в Украйна секции няма да има. „ Нямаше задоволително заявки. При 40 разкриваме секция, заявките бяха доста под 40 ”.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР