Започва проверката на трите машини, на които в изборния ден

...
Започва проверката на трите машини, на които в изборния ден
Коментари Харесай

Започва проверката на машините, които изписаха “Дневникът е подправен”

Започва инспекцията на трите машини, на които в изборния ден се появи надписа “Дневникът е фалшифициран ”. Ще се ревизират и други две устройства, които са се оказали със заменен хеш код. Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.
В инспекцията ще вземат участие
представители на ЦИК, на изпълнителя, виновен за техническото обезпечаване на машините – “Сиела Норма ” и на Българския метрологичен институт. Очаква се резултатите от инспекцията да излязат най-късно в понеделник като е допустимо аргументите да станат ясни още този следобяд, посочи Нейкова.

Във всички секции в страната са преброени контролните разписки. Предстои сравняването им с данните от протоколите. Всички те са оповестени на уеб страницата на ЦИК.

Като резултат от машинното гласоподаване се взима резултатът от данните на финалния протокол в машината, които към този момент са обработени.
По думите на Камелия Нейкова
ниската изборна интензивност демонстрира, че “избирателите са се уморили от избори ”. Тя увери, че гласовете на хората, които са показали “Не поддържам никого ”, не се разпределят към парламентарно показаните политически сили.

“Гласът им е автентичен, само че не взе участие при систематизиране на мандатите и не отиват при никоя партия и коалиция, която е получила повече от 4%. Така че гласоподавателите би трябвало да са спокойни, че техният глас „ Не поддържам никого “ не отива при никоя парламентарно показана партия. ”, сподели тя.

При идващите избори ЦИК ще вземе поради новите данни за популацията на Национален статистически институт и това ще наложи преразпределение на мандатите в другите области, добави Нейкова. Тя увери, че за идващите ще бъде основан изборен регион за българите в чужбина, както е заложен в Изборния кодекс.
За машините би трябвало да дава отговор страната,
а не частна компания, счита Нейкова.

“Обърнали сме се към изпълнителната власт да спомагат с ИТ специалисти, които да обезпечат техническото обезпечаване на машините, само че не получихме задоволително оферти, тъй че да се обезпечи този развой. При инсталирането на машините преди изборния ден работят към 200-250 души, тъй като всяко устройство се конфигурира по настрана. Честно казано, аз нямам доверие в страната да няма 250 ИТ специалиста, които работят в разнообразни ведомства, само че може би по тази причина че изборите бяха предварителни сякаш нямаше подготвеност това да се случи в този момент. Иначе ЦИК стартира подготовка в тази посока и с нея успяхме да създадем частичните локални избори независимо благодарение на няколко специалиста. Но въпреки всичко едно са 100 машини, друго е 11 000 ”.

Тя добави, че ЦИК продължава съвсем всекидневно да търси подпомагане от Министерски съвет за обезпечаването на държавно помещение, в което да се складират машините за изборите. В момента се употребява частен склад с наем от към 47 000 – 48 000 месечно, който в допълнение се оскъпява от логистиката по време на избори.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР