Над 900 делегати от цялата страна се включиха в заседанието

...
Над 900 делегати от цялата страна се включиха в заседанието
Коментари Харесай

Конгресът на БСП пренебрегна президента

Над 900 делегати от цялата страна се включиха в съвещанието на 50-ия конгрес на Българска социалистическа партия, което се организира през днешния ден. На него следва да се разиска оставката на ръководителя на партията Корнелия Нинова, която тя подаде след следващите пагубни изборни резултати на левицата.

При приемането на дневния ред беше отхвърлено предложение да се приключи за час работата на конгреса, с цел да може делегатите да се включат в тържествената гала на Румен Радев и Илияна Йотова. Искането за спирането пристигна от представители на вътрешната съпротива. Те използваха момента, с цел да разкритикуват партийното управление, че погрешно е избрало датата на конгреса, която съответствува с иногурацията. Георги Свиленски - шефът на парламентарната група и доближен на Нинова, разяснява, че всички социалисти са горди с триумфа на Радев, само че едно спиране прекомерно ще удължи работата на конгреса, а и всеки, който желае, по този начин или другояче, може да отиде на церемонията. Последва гласоподаване, на което предлагането беше подкрепено едвам от 138 делегати, 384 го отхвърлиха, а 111 се въздържаха. 

Дневният ред на съвещанието планува политически отчет на Националния съвет за провежданите избори предходната година, за идейно-програмното и организационно положение на Българска социалистическа партия и установяване на ограничения за развиване. Следва и въпросът за прекратяването на пълномощията на Нинова. Последното значи, че би трябвало да се одобри и решение да стартира акция за директен вътрешнопартиен избор на новия ръководител на Българска социалистическа партия. Досега планове да се състезават за лидерския пост са декларирали самата Нинова и депутатът Крум Зарков.

Упорито обаче се ширят клюки, че е квалифициран сюжет, съгласно който делегатите ще откажат да установяват оставката на Нинова - с претекста, че виновността за изборните провали е групова, на партията, а не на лидера. По този метод тя ще резервира поста си и няма да се наложи провеждането на директен избор на нов водач. За сходно развиване заприказва преди няколко седмици изключеният от Българска социалистическа партия Кирил Добрев, който е един от най-отявлените съперници на Нинова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР