Над 90 000 вече са бежанците от Украйна, влезли на

...
Над 90 000 вече са бежанците от Украйна, влезли на
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Пътят на сънародниците ни от Киев към България

Над 90 000 към този момент са бежанците от Украйна, влезнали на територията на Румъния от началото на войната. Един от най-натоварените пунктове, през които минават те, е край северния румънски град Сирет, където са и нашите пратеници Иво Никодимов и Станислав Златев.

190 наши сънародници са евакуирани от Киев през Молдова към Румъния. От там лъчът се е разделил на две елементи - едната е влезнала в България през Дуранкулак, а другата през Дунав мост при Русе.



Границата сред Украйна и Румъния при Сирет се минава по-бързо пешком, в сравнение с с автомобил. Последните дни влизат най-вече дами с деца.

Това е същински геноцид, по-лошо от международна война. Бомбардираха изцяло Харков, удариха най-големия европейски площад, тъй като там събираха помощи за военните. Последните три дни обстрелват мирни региони, жилищни домове, стрелят по хората. Това не може да се случва в 2022 година Хора, казвайте истината, показвайте истината! Защо започнаха да ни убиват? Моля, спрете войната!, споделя Юлия Юрковска, гражданин на Харков.

Дойдох с внука, това беше щерка ми, която даде изявление. Тя ми звънеше и ми споделяше - Заминавай! Докрая не имах вяра, че ще стрелят по мирни хора. В последния миг другар ни закара на гарата. Стояхме там съвсем 20 часа. После минахме границата. За мен е доста мъчно, аз съм на 72 години. Бог ми даде сили. Имам родственици в Русия и Беларус, те не имаха вяра, че това ще се случи, споделя Людмила, майка на Юлия.

Людмила, Юлия и синът на младата жена желаят да живеят във Варна, където имат близки. Автобус, изпратен от собственичка на хотел в Русе ще ги откара до България.

За София с 14-годишната си щерка е тръгнала Лена Никутина.

Мъжът ми остана да води война, нас ни прати с щерка ми посредством познати, желаеме да отидем в България, в София. Помагат ни доброволци. Бомбардираха Харков, бомбардираха Киев, Запорожието, а ние в Днепропетровск сме близо. Мама остана там. Имаше ракетни удари там, споделя Лена Никутина, гражданин на Днепропетровск.

Служители от посолството ни в Букурещ спомагат както на наши сънародници, по този начин и на украинци, които желаят да стигнат до България.

Съдействаме за прекосяване през граничния пункт и за транспортиране до България, споделя Борислав Бориславов, първи секретар на посолството на България в Букурещ.

Над 3000 студенти от Индия, които учат в Украйна също са тръгнали към родината си, бягайки от войната.

Аз изучавам медицина в Украйна, в Лвов. Започна война, започнаха да бомбардират и стрелят. Няма по какъв начин да се остане. Затова напущаме страната. От Румъния ще пътуваме към Индия, споделя студентка.

50 000 от украинците влезнали в Румъния през последните дни към този момент са тръгнали към новите си домове с вярата, че скоро отново ще върнат в роднината си.

Границата при Сирет се трансформира и в знак на човечността, тъй като може да се види по какъв начин служители на реда, пожарникари, жандармеристи посрещат майки с деца и ги водят към най-близкия бежански пункт, с цел да им се обезпечи вода и храна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР