Над 745 млн. лв. ще бъдат инвестирани чрез Министерството на

...
Над 745 млн. лв. ще бъдат инвестирани чрез Министерството на
Коментари Харесай

„Зелени“ автобуси поемат пътниците в 50 големи общини у нас

Над 745 млн. лева ще бъдат вложени посредством Министерството на районното развиване и благоустройството за модернизиране на публичния превоз в 50 общини, в които има обитаемо място с повече от 15 000 души, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Около 645 млн. лева от ресурса е заложен по европейската Програма за развиване на районите в интервала до 2027 година Останалите 100 млн. лева са средства в планувания бюджет на министерството по Плана за възобновяване и резистентност, за пилотната скица за „ зелена подвижност “.

Това заяви Ивайло Стоянов - шеф на отдел „ Стратегическо обмисляне и програмиране “ в Министерство на регионалното развитие, който взе участие във конгрес, отдаден на устойчивото развиване на публичния транспорт на пасажери.

Организатори на полемиката са Министерството на превоза и известията, Конфедерацията на автобусните превозвачи, Европейския транспортен клъстер и Асоциацията на българските предприятия за интернационалните транспорти и пътищата (АЕБТРИ).

Стоянов уточни, че за първи път се дава опция автобусните превозвачи в партньорство с общините да могат да създават общи планове за замяна на старите рейсове с нови, екологични транспортни средства, които да обслужват градските и междуселищни линии посредством схемите за устойчива градска подвижност и интегриран градски превоз.

В миналите два програмни интервала достъп до програмата имаха единствено най-големите общини. Задължително изискване е плановете да бъдат планувани в териториалните тактики на общините и да бъдат разпознати и подкрепени от локалните общности.

Те би трябвало да включват разнообразни комбинации от ограничения, свързани с градския превоз. Освен нови нулевоемисионни рейсове, ще се финансира внедряването на  интелигентни транспортни системи, които контролират градския превоз - светофарни уредби, виртуални електрони табла и други цифрови решения.

Ще има опция и за възобновяване на транспортната инфраструктура - създаване на нови спирки с цифрови благоприятни условия, вело и пешеходни зони и алеи като детайл на мултимодалния превоз в общините, електрически зарядни станции, възстановяване на достъпността, ограничения за пътна сигурност.

С новия метод за поддръжка на районите в страната е дадена опция частните компаниите също да търсят опция за партньорство в общините, с цел да осъществят и свои планове в тази тенденция. „ Така ще се предложат съответни, качествени и устойчиви планове “, съобщи Ивайло Стоянов.

Предстои да стартира набирането на планови оферти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР