Над 700 хиляди пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си

...
Над 700 хиляди пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си
Коментари Харесай

ПП: Над 700 000 души ще получат увеличение на своите пенсии от 1 октомври

Над 700 хиляди пенсионери ще получат нарастване на пенсиите си от 1 октомври.

Средствата за това бяха заложени в бюджета от държавното управление на „ Продължаваме промяната “.

Преизчислението обгръща 1/3 от общия брой пенсионери в България.

Целта е пенсиите да се осъвременят и да се отстрани несправедливостта, съгласно която по-отдавна отпуснатите са по-ниски по отношение на по-скоро отпуснатите, при еднакъв застрахователен стаж и възраст на хората.

„ С актуализацията, която беше импортирана от нашия кабинет и призната от Народното събрание, се усилват старите пенсии от 1 октомври.

Това са пенсиите от 90-те години, отпуснати до 2008 година – главно тези, които са изостанали в годините, защото не са вярно индексирани, не е прилагано швейцарското предписание.
Национален осигурителен институт за жалост няма да извърши закона и няма да изпрати разпорежданията преди влизането на тези пенсии в действие на 1 октомври.
Това, което ние направихме за облекчение на хората, е да пуснем калкулатор, където те могат да вкарат данните, свързани с тяхното пенсиониране и на база на това да видят по какъв начин би се актуализирала пенсията в самостоятелен размер – без вдовишки добавки и спомагателни пращания, които те получават отвън главната си пенсия “, разясни Асен Василев, съпредседател на Политическа партия.

След преизчисляването междинната пенсия ще приближи 725 лева и ще нарасне с малко повече от 8,5% по отношение на септември 2022 година

Преизчислени ще бъдат пенсиите, свързани с трудова активност – за застрахователен стаж и възраст. По друга формула ще се преизчисляват тези за неработоспособност и вдовишките.

Преизчисляването би трябвало да се прави служебно от Националния застрахователен институт (НОИ).

Служебното държавно управление обаче реши Национален осигурителен институт да пусне новоизчислените пенсии след изборите, на 3 октомври, макар че това трябваше да бъде направено най-малко седмица по-рано, с цел да могат хората да си ги видят.

Именно по тази причина, за облекчение на жителите, „ Продължаваме промяната “ създаде , посредством който всеки може да сметне новата си пенсия.
Полученият посредством калкулатора размер се съпоставя с размера на пенсията за предходния месец септември.
Когато преизчисленият размер на пенсията и размерът ѝ към 30 септември 2022 година не са равни, пенсията се дефинира в по-високия размер.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР