Над 70 процента от иновациите са плод на научни изследвания

...
Над 70 процента от иновациите са плод на научни изследвания
Коментари Харесай

Сашо Пенов: По иновации българските предприятия се намират под средното ниво за ЕС

Над 70 % от нововъведенията са плод на научни проучвания и налични технологии, затова належащо е съществуването на стройна и целенасочена единна политика по взаимоотношението просвета, технологии и нововъведения. Нивото на нововъведения в българските предприятия обаче е под междинното за Европейски Съюз. Това сподели служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов по време на събитие в зала " Джон Атанасов " в София Тех Парк, на което бе показана с бюджет от 10 милиарда евро.

Еврокомисар Мария Габриел откри форума и показа главните цели и цели на програмата.

Министър Пенов означи, че политиката на нововъведенията изисква вярна и предсказуема нормативна база и съответни, синхронизирани финансови запаси за провеждането, които са обезпечени с новата европейска иновационна стратегия. Той уточни, че в новата европейска иновационна стратегия се слага основата на връзката фрагменти, просвета, нововъведения и пазар.

 Александър Пулев: Пари за нововъведения има, работим на цялостни обороти Виж още

Министър Пенов регистрира и националните старания в тази тенденция, а точно някои от признатите стратегически документи в тази тенденция, измежду които Национална пътна карта за научна инфраструктура, народен проект за отворена просвета, идея за развиване на изкуствен интелект в България, както и националния стратегически документ за цифрова промяна на България. По думите му и в Национална тактика за развиване на научните проучвания са заложени съответни ограничения за развиване на научния капацитет и за решаването на значими за обществото провокации.

Той открои съществуването на огромен интерес към програмата за млади учени постдокторанти, която е стартирала през актуалната година и уточни предстоящите резултати от нея, свързани с реализиране на стабилно увеличение на младежите, занимаващи се с научна активност и понижаване на приключването на мозъци след придобиване на просветително квалификационна степен " магистър " и " лекар ".

Министър Пенов уточни, че по оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " са построени или са в развой за създаване шест центъра за върхови достижения и 10 центъра за подготвеност на обща стойност 430 млн. лв.. Финансирането на центровете ще продължи и през новия програмен интервал, съобщи Пенов.

Служебният министър на образованието уточни, че има компликации при действителното потребление на построената изследователска инфраструктура. По думите му те са свързани с ограничавания, произлизащи от рамката за държавни помощи на самия Европейски Съюз, с която по думите му съюзът се самоограничава в пълноценното потребление на научния капацитет. Според Пенов друго усложнение е неналичието на характерен омекотен режим на публичните поръчки.

За страдание по равнището на нововъведения българските предприятия се намират под междинното равнище за Европейски Съюз, уточни Пенов. Той цитира данни от Националния статистически институт, съгласно които едвам към 36 на 100 от предприятията у нас реализират иновационна активност.

В тази връзка министър Пенов открои като главно предизвикателство възстановяване връзката сред науката и нововъведенията. По думите му е належащо Фондът за научни проучвания и Фондът за нововъведенията по този начин да провеждат дейностите си, че да е допустимо научните резултати да се трансформират в нововъведения и оттова да са мотор на иновационната стопанска система.

Необходимо е обвързване активността на двата фонда, като се даде опция доведените до прибавен резултат проучвания в научния фонд да бъдат довършвани до индустриален пример в иновационния фонд, сподели Пенов.

Той регистрира, че в България няма индустриални колоси, които да поддържат личен теоретичен бранш, обвързван със съответния бранш, а нашите производители нямат задоволително тласъци да финансират във фундаменталната просвета. Няма задоволително потенциал за развойна и внедрителска активност, сподели още той.

Министърът означи също, че общо вложенията у нас за просвета и нововъведения са 0,7 % от Брутният вътрешен продукт, до момента в който в Европейски Съюз междинното ниво е 2,2 от Брутният вътрешен продукт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР