Над 6.5 млн. души в света са починали вследствие на

...
Над 6.5 млн. души в света са починали вследствие на
Коментари Харесай

Акад. Григоров: Трябва да сме подготвени и за случващи се едновременно кризисни ситуации

Над 6.5 млн. души в света са умряли в резултат на COVID-19 до момента. Това демонстрират данните от Световният годишен отчет за бедствията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) " Доверие, тъждество и местни дейности: Поуки от пандемията от COVID-19 за попречване на последваща световна рецесия ".

Докладът цитира данни на Международния валутен фонд (МФ), съгласно които до края на 2024 година пандемията ще коства на международната стопанска система 13,8 трилиона $. Социално-икономическите последствия също са големи, а косвените въздействия засегнаха живота на съвсем всяка общественост. Нито едно злополучие през последните десетилетия не е имало толкоз големи последствия.

Документът преглежда в дълбочина триумфите и провокациите през последните три години, насочва и рекомендации за недопускането на бъдещи нещастия от подобен мащаб, като предлага шест съществени дейности за по-ефективна подготовка за бъдещи изключителни обстановки в региона на публичното здраве. Това са усилване на предварителната защита и готовността на локално ниво; потребление на локалния потенциал, посредством интегрирани здравни системи; създаване на световни механизми за взаимност, благодарение на които да се подсигурява на всички общности достъп до ваксини, лекарства, лекуване и др.; отбрана на общностите от социално-икономическите въздействия на изключителни ситуации; събиране, обобщаване и разбор на данни на локално равнище и потреблението им при обмисляне на бъдещи действия; усилване на правната подготвеност за настъпването на изключителни обстановки в системата на публичното здраве.

" Пандемията извади на напред във времето тематиката за доверието. Беше значимо хората да се доверят на здравните управляващи и на нас, да се съобразят с наложените ограничаващи ограничения в името на спасяването на човешкия живот ", сподели ръководителят на БЧК акад. Христо Григоров. Той акцентира, че същинската подготвеност значи да можеш да реагираш съответно при едновременното настъпване на голям брой рискове. " Съдбата ни е отредила да живеем в свят, в който бедствията и рецесиите са все по-чести, а техният интензитет е мощно повишен. Ето за какво, ние би трябвало да сме готови да посрещнем дори протичащи се по едно и също време разнообразни спешни обстановки. Това би трябвало да бъде непрестанен развой ", добави акад. Григоров.

За съвсем две години и половина, посредством дейностите си, свързани с битката с пандемията от COVID-19 и нейното ограничение, Българският Червен кръст подкрепя повече от 239 000 души с хранителни артикули, на близо 6 200 души в изолираност бяха закупени храни и медикаменти, а съвсем 26 000 получиха психическа и прочувствена поддръжка от психолози на БЧК, оповестиха от филантропичната организация. Осигурени бяха здравна инсталация, хигиенични материали, дезинфектанти, както и близо 3 250 000 персонални защитни средства. За да помогне на обществото да се защищити, БЧК съумя да доближи с достоверна информация до над 837 000 български жители. Повече от 10 000 доброволци на организацията работеха неуморно в помощ на най-уязвимите групи от популацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР