Над 500 българи страдат от хронична миелоидна левкемия. Tова стана

...
Над 500 българи страдат от хронична миелоидна левкемия. Tова стана
Коментари Харесай

Над 500 българи страдат от хронична миелоидна левкемия

Над 500 българи страдат от хронична миелоидна левкемия. Tова стана ясно в навечерието на Световния ден в поддръжка на пациентите с болестта, който означаваме на 22 септември.

Този ден е знак на техния и устрема на хиляди хора по света за достъп до лекуване и грижи, за естествен метод на живот и лекуване. Дата е определена неслучайно, тъй като 22 са хромозомите , които дефинират генетичния недостатък, довел до възникването на това злокачествено заболяване.

„ Един ден, една общественост, една житейска действителност. Днес ние сме дружно, с цел да покажем, че съществуваме, да споделим нашите потребности и да приказваме за нашето заболяване! “, е апелът на пациентите, които у нас се лекуват в 9 хематологични центъра.

"През последните 17 години лекуването на този тип левкемия претърпя гражданска война. Това важи в цялостна

степен както по повод

на метода на лекуване, по този начин

и във връзка с продължителността

и качеството на живот на

самите пациенти. Специалистите

приказват за преход от злокачествено

към хронично контролируемо заболяване, с което пациентите живеят както всички останали хора. Тук съзнателно няма да се спирам на перипетиите, през които преминахме до момента в който стигнем до тук. Надявам се в никакъв случай да не се връщаме още веднъж към тези тежки дни преди години ", съобщи Христофор Христов, ръководител на Националното съдружие на българите с хронична миелоидна левкемия .

Свързани публикации.. Епидемия от хепатит А в Сан Диего взе 16 жертви 0 Диагноза: хронична миелоидна левкемия – не е присъда! 0 Писалка открива рак за 10 секунди 0

Държавата покрива лечението на болните от хронична миелоидна левкемия. Те се лекуват с тирозин-киназни инхибитори , които са стандарт в лекуването на болестта. Чрез тях пациентите могат да управляват заболяването и си обезпечат непрекъсната ремисия.

Тази година един от медикаментите, с който се лекуват болните, получи позволение от Европейската лекарствена организация (ЕМА) , с което всеки лекуващ доктор може да спре лечението, в случай че пациентът му реализира избрани генетични индикатори. По този метод той може да бъде изцяло „ самостоятелен от лечението “.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР