Над 50 представители на местната власт, експерти и партньори присъстваха

...
Над 50 представители на местната власт, експерти и партньори присъстваха
Коментари Харесай

Как французите повишават енергийната ефективност на жилищата си?

Над 50 представители на локалната власт, специалисти и сътрудници участваха на четвъртия семинар, част от състезанието „ ЕКООБЩИНА “, на тематика „ Подобряване на енергийната успеваемост на публичните и жилищните здания “. Официален посетител на откриването беше Н. Пр. Ерик Льобедел, дипломат на Франция в България и Гергана Благиева, шеф на дирекция „ Жилищна политика “ в Министерството на районното развиване и благоустройството.

В своите лекции, гостите от Франция приказваха за националния подтекст във връзка с политиките на възстановяване на енергийната успеваемост на постройките във Франция и България.
Официални гост-лектори от Франция бяха Ив-Лоран Саповал, консултант интернационално съдействие, дирекция „ Жилищна политика, градоустройство и ландшафт “, Министерство на екологичния и взаимен преход и Елен Ван Елсланд, началник планове „ Устойчива витална среда ”, Европейска метрополия Лил.

Ив-Лоран Саповал показа Националната тактика за реновиране на постройките във Франция, в която се включват финансови помощи, предоставяни разполагаем на ръководителите на планове и насърчителна правно-нормативна уредба. Като образец за поощряване на енергийната успеваемост при новостроящите се здания, Саповал уточни бонуса от 30% към площта за застрояване, който се дава при градежа на тези здания, потвърдили, че са или енергийно образцови, или екологично образцови, или с позитивна сила. „ Целта ни е да обновяваме 380 000 жилища годишно. За да подтикваме жителите, предоставяме опция за еко-заем с нулева рента, данъчни облекчения, Данък добавена стойност с понижена ставка за действия по реновиране, понижение на налог здания за семействата, както и дотации от Националната организация за виталната среда. По този метод съумяваме да реализираме доста положителни резултати и да повишим енергийната успеваемост на постройките в цяла Франция “, приключи Саповал.

В своята лекция Елен Ван Елсланд показа какви са политиките на Европейска метрополия Лил за реновиране на самостоятелните жилища. Тя отличи най-важната роля на метрополията, а точно убеждаването и подпомагането на жителите да се ангажират с действия по стабилно реновиране на жилището им.
За реализирането на тази цел се ползва диверсифицирана тактика за интервенция за адаптиране към всички планове. В нея се включват поощряване на основаването на планове, посредством повишение на осведомеността и квалифициране на плановете, посредством консултиране на необятната общност. Важен миг е персонализираната поддръжка за установяване на най-подходящата услуга за плановете на жителите, а точно действия по осведомление, поощряване, техническа поддръжка, финансово планиране, ремонтни действия. Не на последно място е и повишението на компетентността на жителите, посредством събития и анимации, налични за всички.

Лектор на семинара от българската страна беше Мирослав Янчев, кмет на община Златоград. На територията на Златоград има построени 47 многофамилни жилищни здания. Седем от тях, които са с над 36 независими жилища, към този момент са актуализирани, а през актуалната година още девет ще бъдат санирани. „ С осъществените енергийно ефикасни ограничения е реализирана спестовност на средства в подобен размер на 6 613 лева годишно, равняващо се на 61 115 КWh спестена сила и 18 тона СО2 по малко в атмосферата “, споделя Янчев. За дейната си политика в тази област, общината получи огромната премия в конкурс „ ЕКООБЩИНА 2016 “ в категория общини над 10 000 поданици.
„ Благодарение на работните визити във Франция, получихме опцията да споделим опит и положителни практики с разнообразни френски общини. Това разреши богат продан на информация, която се надявам да използван и в нашата община “, приключи Янчев.

Дима Лекова, специалист, дирекция „ Жилищна политика ” на Министерство на регионалното развитие, показа политиката на министерството за повишение на енергийната успеваемост в жилищния бранш.
Общините могат да подават кандидатурите си в конкурс ЕКООБЩИНА 2017 до 31 юли 2017 година. Всяка една от тях може да кандидатства и в четирите категории. Официалната гала по награждаването е планувана да се организира през октомври. Повече информация може да намерите тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР