Над 5 милиарда лева просрочени задължения са събрани от Националната

...
Над 5 милиарда лева просрочени задължения са събрани от Националната
Коментари Харесай

НАП събра рекордните 5 млрд. лв. просрочени задължения за 2022 г.

Над 5 милиарда лв. просрочени отговорности са събрани от Националната организация за приходите предходната година. От там регистрират, че това е рекорден растеж в събираемостта на неплатените в срок данъци и осигурителни вноски. 

 

Събраните просрочия са с 30 % повече предходната година спрямо 2021 година, прецизират от Национална агенция за приходите. Според тях по-високата събираемост се дължи " на ранното известяван на жителите и компаниите, които са пропуснали да платят в цялостен размер обществените си задължения, самодейната връзка и партньорския метод, прилаган от организацията ".

 

При трайна липса на подпомагане и заплащане от страна на длъжниците обаче се стига до търгове за продажба на имуществото, а в някои случаи се търси отговорност за задълженията персонално и от шефовете на задлъжнелите компании, допълват от Национална агенция за приходите.  

 

Над 348 милиона лв. са просрочените отговорности, събрани от приходната организация предходната година, от реализатори на публични поръчки и други получатели на държавни и общински средства.

 

Благодарение на автоматизирана система на Министерството на финансите всички органи уведомяват приходната организация преди да платят и ревизират дали изпълнителите на поръчките имат обществени отговорности.

 

При съществуване на отговорности обществен реализатор на Национална агенция за приходите може да употребява цялата или част от сумата на заплащането за погасяване на задълженията към фиска. 

 

Източник БНР

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР