Над 5 часа продължи заседанието на Консултативния съвет за национална

...
Над 5 часа продължи заседанието на Консултативния съвет за национална
Коментари Харесай

Приключи 5-часовото заседание на КСНС при президента за

Над 5 часа продължи съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от президента Румен Радев на " Дондуков " 2. На срещата при президента разискаха настоящите опасности и закани за националната сигурност, свързани с защитата и положението на въоръжените сили на Република България.

„ Членовете на Съвета се сплотиха към позицията, че ескалацията на напрежението в Черноморския район, нестихващите спорове в Близкия Изток и Азия, интернационалният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред основни провокации. Страните от района заделят все по-голям запас за превъоръжаване. Процесът за придобиване на нови качества и поддържане на високотехнологични военни сили е все по-отчетлив. ”, съобщи Румен Радев в изказване след КСНС.
 Президентство на Република България

В рамките на съвещанието бе обновено положението на въоръжението сили на Република България с оглед тяхната роля за гарантиране на суверенитета, сигурността и независимостта, както и отбраната на териториалната целокупност на страната. Очертани бяха областите с избрани дефицити от качества и софтуерно закъснение в тяхното развиване, подбудени от незадоволително финансиране и ограничавания в нормативната уредба. Темпът на рационализация на българската войска не подхожда на актуалните провокации. Проектите за рационализация на въоръжените сили не се развиват уравновесено, уточни президентът.
" Констатирано е закъснение в осъществяването на придобиване на нов военен аероплан, а процедурата по плана за придобиване на бойна машина на пехотата е прекъсната ", сподели още Радев.

В подписаните контракти са неглижирани част от в началото заложените качества в проеките за капиталовите разноски, признати от 44-то Народно заседание. Налице са нормативни уредби, които в допълнение попречват и забавят процеса по превъоръжаване и рационализация - всичко това води до загуба на качества, несъблюдение на поети съюзни задължения, възходящ риск за здравето и живота на военослужещите и постанова обезпечаване на нужните запаси за поддържане на наличната техника и въоръжение досега на постъпване на нови такива, добави той.

Съществен недостиг

Очаквайте детайлности!

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР