Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят на

...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят на
Коментари Харесай

Английският език е най-предпочитан за втора матура

Над 46 000 зрелостници се чака да се явят на наложителни държавни зрелостни изпити през месец май т.г. Общо 46 655 дванадесетокласници са подали заявление да положат матура по български език и литература, която ще се организира на 18 май. Вторият наложителен изпит е плануван за 20 май. Тогава се чака близо 24 400 ученици да се явят на матура по профилиращ предмет по желание, а над 20 800 души да държат изпит за придобиване на подготовка по специалност.

Заявления за явяване на матурите през майската сесия се одобряваха до 18 февруари т.г. По традиция и тази година  най-предпочитана е матурата по британски език - тази година близо 12 000 възпитаници , които са изучавали езика като профилиращ, желаят да ревизират знанията си по предмета. Други 741 младежи също ще положат изпит по британски, само че върху образователното наличие от общообразователната подготовка - като трета матура по избор.

Както и предходни години, сериозен интерес има към матурата по биология и здравно обучение. Желаещите да държат изпит по предмета като профилиращ са 2675, а като трета матура върху образователното наличие от 8-10 клас - 646. На последващо място се подрежда " География и стопанска система " - за този предмет има общо 2652 поръчки, 2282 от които са от възпитаници, изучавали го като профилиращ.

За първи път тази година има опция да се постави втора наложителна матура по информатика, осведомителни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство и редки езици. От новите предмети максимален интерес има към осведомителните технологии. 1044 дванадесетокласници са подали заявление да положат изпит по предмета като профилиращ , 39 - като трета матура по профилиращ предмет, а 14 - като трета матура, само че върху образователното наличие от общообразователната подготовка. На ДЗИ по информатика се чакат 255 зрелостници, а по предприемачество - 727.

Най-малко заявки са подадени за втори наложителен изпит по необичаен език - общо 26. Други възпитаници са избрали региона на изкуствата - общо 122 младежи ще тестват наученото по изобразително изкуство, а 71 - по музика. Малкият брой заявки в тези области се дължи на дребното възпитаници, които учат тези предмети като профилиращи.

Почти 3200 зрелостници имат желание да се явят на трета матура по избор . 83% от тях ще държат изпит по предмет, който са изучавали в общообразователната подготовка. Всички обичайни образователни предмети участват като спомагателни държавни зрелостни изпити. Отделни възпитаници желаят да положат матура по корейски, румънски, китайски, японски, арабски, португалски и латински език.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР