Над 4.3 млрд. лв. без ДДС ще са нужни, за

...
Над 4.3 млрд. лв. без ДДС ще са нужни, за
Коментари Харесай

Подмяната на мантинелите в България ще струва 4.3 млрд. лв.

Над 4.3 милиарда лева без Данък добавена стойност ще са нужни, с цел да бъдат сменени мантинелите по републикански и общински пътища и улици в страната. Сумата е изчислена на база нова Наредба за изискванията и реда за потребление на ограничаващите системи, която дефинира условията към защитните уреди. Документът е направен от Министерството на районното развиване и е оповестен за публично разискване.

Изчисленията на Агенция „ Пътна инфраструктура “ сочат, че на 40% от общата дължина на съответните класове републикански пътища съществуващите ограничаващи системи би трябвало да бъдат сменени с нови, отговарящи на условията на проектонаредбата. За обезопасяване на крайпътното пространство е належащо и удължение на съществуващите.
Къде и по какъв брой?
Близо 16 200 км ограничаващи системи по републиканската мрежа би трябвало да бъдат сменени или новопоставени, тъй че да дават отговор на условията на наредбата. От тях към 1028 км са на автомагистралите, към 2306 км – на първокласните пътища, към 3215 км – на второкласните пътища, малко над 9400 км – на третокласните, а останалите – на пътни връзки при възли и кръстовища. Всичко това би коствало малко над 3 милиарда лева без Данък добавена стойност по цени, настоящи към 2022 година

Мантинелите по уличната мрежа и общинските пътища обаче също се нуждаят от промяна. По данни на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ общата дължина на такива, ситуирани по общински улици е 2 286 км, а по общински пътища – 4 650 км. Това би коствало съвсем 1.3 милиарда лева без Данък добавена стойност.

Така общият размер на нужните средства по цени към 2022 година за привеждане на съществуващи ОСП по републиканските и общински пътища и улици към условията на плана на разпоредба, в това число обезопасяване на рисковите места по съществуващите пътища и улици, се дефинира на 4 321 134 552 лева без Данък добавена стойност “, се показва в претекстовете към наредбата.
10-годишен план на средствата
Собственикът на пътя или администрацията, която го ръководи, да одобри дълготрайна стратегия за обезпечаване на зоната за сигурност на съществуващите пътища, планува проектонаредбата. Програмата ще би трябвало да бъде призната до една година от влизането в действие на нормативния документ и ще се актуализира годишно.

Десет години от влизането му в действие ще бъде оптималният период за осъществяване на програмата във връзка с републиканските пътища и до 15 години за общинските пътища и за обитаемоте места.  В тези периоди заплахите ще би трябвало да бъдат отстранени, преместени, модифицирани и обезопасени с ограничаващи системи за пътища, отговарящи на избраните с наредбата условия, а съществуващите системи, които не дават отговор на стандартите, ще би трябвало да се подменят.

Разчетите сочат, че за 2023 година би трябвало да се плануват над 216 млн. лева, като нужните средства за замяна на мантинелите по републиканските пътища са в размер на над 151.2 млн. лева, а на тези по общинските – над 64.8 млн. лева

Необходимите средства за финансиране на двете действия през първата година ще бъдат в размер, подобаващ на половината от средногодишния, заради това че след приемане на плана на разпоредба от страна на стопаните на пътища ще се наложи метаморфоза на активността, възстановяване административния и на експертния потенциал, избор на реализатори. Това ще докара до понижена опция за асимилиране на средствата с 50% от средногодишния ѝ размер през първата година за АПИ и през първите две години за общините.

През втората и третата година показаният финансов сюжет планува АПИ да успее да усвои 75% от средногодишния размер на нужните бюджетни средства. Същото се отнася и до общините за третата година.

Четвъртата и петата години АПИ и общините ще усвояват по 100% от средногодишния размер от нужните бюджетни финансови средства. Въз основа на построения административен и експертен потенциал общините ще бъдат в положение да усвояват годишно до края на десетата година по 125% от средногодишния размер на нужните бюджетни финансови средства.

За промяна на мантинели по републиканска пътна мрежа от шестата до деветата година е планувано да се влагат от АПИ по 125% от средногодишния размер на нужните бюджетни финансови средства. През десетата година АПИ ще се нуждае от 100% от средногодишния размер на нужните бюджетни финансови средства.

 Разчет на средствата, нужни за финансиране на дейностите

Разчет на средствата, нужни за финансиране на дейностите, които произтичат от плана на акт
Изискванията в наредбата
С плана на нормативния документ се дефинират типовете и видовете ограничаващи системи, техническите условия, значителните характерности към детайлите им, както и критериите за техния избор и използване. Уреждат се изискванията, редът и условията при правенето на план за осъществяване на такива системи.

Те се ползват при планиране за обезопасяване на заплахите при строителство на нови пътища; реорганизация, главен ремонт и поддържане на съществуващи пътища; замяна на съществуващи ограничаващи системи, които не дават отговор на условията на БДС EN 1317 „ Ограничителни системи за пътища “ и на наредбата, както и при обезопасяване тук-там или сектори по съществуващи пътища с централизация на пътнотранспортни катастрофи.

Очаква се използването на наредбата да помогне за понижаване броя на починалите и ранените по пътищата, за основаването на подзаконова нормативна уредба и въвеждането на усъвършенствани ограничения за ограничение на пътнотранспортния травматизъм по българските пътища. Ще се унифицират, осъвременят и завишат условията към другите типове ограничаващи системи в сходство с положителните европейски практики.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР